Конституционният съд отхвърли във вторник искането на бившия омбудсман Мая

...
Конституционният съд отхвърли във вторник искането на бившия омбудсман Мая
Коментари Харесай

Конституционният съд остави забраната за диво къмпингуване

Конституционният съд отхвърли във вторник настояването на някогашния омбудсман Мая Манолово да разгласи за противоконституционна възбраната за диво къмпингуване в страната, която бе въведена през юли 2019 година с ремонти в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те бяха признати макар митингите на къмпингари и природозащитни организации, които се обърнаха към тогавашния публичен бранител и тя изиска да се разгласят текстовете за противоконституционни.

Сегашното решение обаче оставя в действие наредбите на законовите текстове, съгласно които се не разрешава разполагането на палатки, кемпери и каравани по плажните линии, с изключение на в позволените за задачата места. Такива трябваше да се обособят от общините, само че до момента не е съобщавано да има образувани нови къмпинги, отвън дребното съществуващи такива по Черноморието.

На изключително мнение по всички атакувани текстове са били съдиите Гроздан Илиев и Атанас Семов, а по отношение на касаещите метода за споразумяване тук-там за разполагане на палатки и каравани, които не могат да са в предпазени територии, на изключително мнение са били съдиите Борис Велчев и Георги Ангелов.

Мая Манолова бе на мнение, че възбраната за диво къмпингуване опонира на конституцията и нарушава правилата на демократичната и правова страна. Сезирана от Българското кемпер общество и обединена група " Бетономорие " тя нападна въведеното условието палатки, каравани и кемпери да се разполагат единствено на особено основани места.

Според " Бетономорие " тези текстове от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие не обезпечават отбраната на плажовете, не са защитени от увреждане зараждащите се дюни, която са с най-голяма помощ и се лимитира свободното напредване на жителите, както притежателите на земи край Черноморието се задължават да ръководят парцелите си единствено след нова и то неразбираема категоризация, поради хипотетичните места за къмпингуване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР