Конституционният съд отхвърли във вторник искането на бившия омбудсман Мая

...
Конституционният съд отхвърли във вторник искането на бившия омбудсман Мая
Коментари Харесай

Съдът отказа да обяви за незаконни цените на водата

Конституционният съд отхвърли във вторник настояването на някогашния омбудсман Мая Манолова да разгласи за противозаконни цените на водата, определяни от Комисията за енергийно и водно контролиране на всяко от ВиК-ата за обслужваната от тях територия. Това е решил съдът с гласовете на 11 съдии. На изключително мнение е останал Гроздан Илиев, който бе и докладчик по формираното при започване на предходната година.

Мая Манолова сезира Конституционния съд през януари 2019 година поради текста за единната цена на водата в границите на една територия. Според нея той е противоконституционен.

В жалбата ѝ бе посочено, че е не е заслужено хора, живеещи в регион, където не е вложено във водоснабдителната и канализационната мрежа, да изплащат през цената на водата направеното от водния оператор влагане в различен район.

" Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за вложенията, качеството. Така дребните обитаеми места спонсорират по-заможните, а всички жители спонсорират ВиК сдруженията, които могат да си разрешат загуби, течове, тъй като има кой да им заплати сметката ", аргументира се тогава Манолова.

Нейното мнение бе, че нарастването на цената не е довело до усъвършенстване нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата и казусът в това е в законодателството. Според някогашния омбудсман и настоящ водач на гражданското придвижване Изправисе.бг, законовите разпореждания са написани по този начин, че да обслужват ВиК сдруженията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР