Конституционният съд отхвърли искането за оценка на конституционността и законността

...
Конституционният съд отхвърли искането за оценка на конституционността и законността
Коментари Харесай

Инициативата за съдебно прекратяване на референдума в Македония беше отхвърлена

Конституционният съд отхвърли настояването за оценка на конституционността и законността на решението за привикване на референдум, признато от Парламента на Република Македония на 30 юли 2018 година.
За отменяне на самодейността гласоподаваха седем конституционни съдии, а срещу гласоподаваха двама - Елена Гошева и Йован Йосифовски.
Съдията просител Елена Гошева предложи да се стартира процедура за преразглеждане на решението за привикване на референдум и да се наложи краткотрайна мярка и прекъсване на всички действия за избран интервал от време, съобщи БГНЕС.
Според нея решението съдържа няколко правни минуса. Въпросът за референдума, както сподели тя, е манипулативен, типа на референдум не е явен, а не е посочено и цялостното название на контракта от Преспа. Гошева счита, че решението за референдума не съдържа четири от седем детайла на референдум. Според нея въпросът би трябвало да бъде разграничен на три обособени въпроса.
Съдиите са Дарко Костадиновски и Осман Кадриу, които бяха препоръчани за конституционни съдии от президента Георге Иванов. Те смятат, че решението съдържа всички нужни детайли и че условията за неговото оборване са неоснователни. Съдия Костадиновски съобщи, че има правни дефекти, само че те не са от значително значение и не са причина за формиране на произвеждане.
За арбитър Осман Кадриу решението за привикване на референдум е конституционно, тъй като то е било признато с болшинство от гласовете в Парламента. Всички останали съдии, както и ръководителят на Конституционния съд Никола Ивановски споделиха, че не виждат нарушаване на конституционните разпореждания.
Само арбитър Йосиф Йосифовски даде поддръжка на Гошева. Той счита, че решението за референдум не е в сходство с Конституцията и че въпросът е неразбираем и неакуратен.
След оповестяването на всички съдии, те гласоподаваха, при което самодейността за преустановяване на процедурата беше отхвърлена.
Инициаторите на постъпките за оценка на конституционността и законността на решението за осъществяване на референдум са политическата партия Левица и Световният македонски конгрес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР