Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат

...
Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат
Коментари Харесай

Конституционният съд не се съгласи с президента за нередности с извънредното положение заради Закона за здравето

Конституционният съд отхвърли настояването на президента Румен Радев да бъдат оповестени за противоконституционни нормите на Закона за здравето в член 63, алинея 2-7, излиза наяве от известие на интернет страницата на съда.
Радев изрази мнение, че въпросните текстове, които указват рамките на деяние за и при оповестяване на изключително състояние, лимитират неприемливо съществени права. Съдът не го поддържа, само че цели трима от общо девет съдии в действителност са на изключително мнение т.е. има поддръжка за президентската позиция. Става въпрос за съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.
Радев да вземем за пример оспори характера на член 63, алинея 3 със следните претекстове - афишира се, че е налице непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите, когато се установи някоя от различно посочените по алинея 3 хипотези. По този метод оценката се формализира и свежда до прелиминарен лист от констатации, без да се държи сметка по какъв начин се засягат животът и здравето на жителите. И още: " Предвидените в член 63, алинея 4-7 от Закона за здравето противоепидемични ограничения, въпреки и във всяка една от посочените алинеи да се заявява краткотрайният им темперамент, не са обвързани с открити в закона пределни периоди или най-малко критерии за тяхното установяване ", счита президентът.
" В член 63, алинея 5 и 6 е планувано, че въведените противоепидемични ограничения от министъра на опазването на здравето могат да включват ограничението на конституционни права - възбрана за влизане на територията на страната на жители на други страни с избрани изключения, краткотрайно ограничение напредването на територията на страната, краткотрайно ограничение на употребата или режима на работа на обекти с публично предопределение или други обекти или услуги, предоставяни на жители. По този метод съществени права като правото на напредване на територията на страната, правото на труд могат да бъдат подлагани на ограничавания, без да е спазено условието, че „ със закон може да бъде краткотрайно лимитирано упражняването на обособени права на жителите “. Ограниченията на такива същностни права без законово избран времеви предел ги трансформира в непрекъснати ограничавания, налагани по преценка на изпълнителната власт, което не подхожда нито на член 57, алинея 3, нито на член 8 от Конституцията ", сподели още президентът.
Припомняме, че Радев подписа декрет за обявяване на закона със следния претекст - с цел да не се прекъсва обществената и икономическа поддръжка за пострадалите жители и бизнеса в условия на рецесия, растяща безработица и загуба на приходи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР