Конституционният съд отхвърли искането на Кирил Петков да бъде изслушан

...
Конституционният съд отхвърли искането на Кирил Петков да бъде изслушан
Коментари Харесай

Какво показват документите и какво ще рещи КС за гражданството на Кирил Петков?

Конституционният съд отхвърли настояването на Кирил Петков да бъде изслушан по делото за противоконституционност на Указа за назначението му като министър.

Към 14 септември в регистрите Петков е попадал като жител на България и Канада, излиза наяве от информация, която правосъдният министър е изпратил в Конституционния съд. Двама именити адвокати - проф. Даниел Вълчев и доцент Наталия Киселова са дали мнения, че делото би трябвало да се гледа всъщност, макар че мандатът на Петков като длъжностен министър е изминал.

Основните от тях са предоставени от самия Кирил Петков - удостоверението, с което е ясно, че той е освободен от канадско поданство и което обаче е с дата 20 август. Сред документите е и апликационната форма, която той е попълнил, с цел да се откаже от поданството си. Тя е попълнена през втората половина на април.

Третият документ е разписката за таксата с която той е платил 100 канадски $. Има и документ, който е възложен от Министерство на правораздаването, той носи дата 14 септември. Предоставен е 5 дни, откакто Конституционният съд е изискал такава информация от правосъдния министър. В регистрите, включително и тези на ГРАО, които могат да бъдат тествани във всяка една администрация, може да се види, че той попада с две поданства - българско и канадско.

Проф. Вълчев пази тезата, че делото би трябвало да се гледа всъщност. Неговата теза е противоположна на мнението на президента.

" Ненормативните юридически актове, каквито са и Указите на президента, в случай че бъдат оповестени за противоконституционни - тази противоконституционност ги визира не отсега нататък, както дотогава се считаше, а от момента на тяхното издаване. Докато той е бил министър на стопанската система в служебното държавно управление, той е издал редица актове с правно значение и тези актове с правно значение не престават да съществуват в правния мир. Те са от друго естество. И в случай че Конституционният съд одобри, че този Указ е противоконституционен, това би означавало по силата на решение номер 3 от 2020 година, че господин Петков в никакъв случай не е бил министър на стопанската система ", съобщи той.

Последствията могат да бъдат съществени, защото всеки обиден от заповед или документ, подписан от Петков, може да го апелира по правосъден ред.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР