Конституционният съд отговори светкавично на запитването на главния прокурор Иван

...
Конституционният съд отговори светкавично на запитването на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд отговори стремително на запитването на основния прокурор Иван Гешев по отношение на тълкуването на Конституцията за имунитета на президента и вицепрезидента и образува дело по запитването за пояснение на член 103 от Конституцията. Според този текст президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Те не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

По-рано през днешния ден от прокуратурата разгласиха цялостния текст на документа, от който излиза наяве, че има редица неясноти по отношение на тези текстове и се постанова конституционните съдии да се произнесат.

„ Според Конституцията на България имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два съставния елемент: неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене. Предвид идентичната правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се схване като еднообразно годно и за двете фигури “, се споделя в известието на прокуратурата.

От прессекретариата на президента разясниха, че би трябвало да се изчака развиването по формираното дело, защото единствено Конституционният съд може да пояснява Конституцията.

За докладчик по делото на Конституционния съд е избран арбитър Мариана Карагьозова-Финкова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР