Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за защита

...
Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за защита
Коментари Харесай

КС отмени критериите към журналисти за личните данни

Конституционният съд разгласи за противоконституционна наредбата от Закона за отбрана на персоналните данни, с която бяха въведени 10 критерия, по които ще се преценя дали публицистите са спазили салдото сред правото на информация и това на отбрана на персоналните данни, когато са употребявали такива в свои материали, оповестява lex.bg.

Решението е взето с 8 на 4 гласа.

Припомняме, от Асоциацията на европейските публицисти желаеха и през февруари тази година президентът Румен Радев наложи несъгласие на наредбата с претекста, че с дефинираните 10 критерия се основава " ненужна свръхрегулация ". Тя беше атакувана и от социалистите, съгласно които критериите са " нереални, неразбираеми, обтекаеми и субективни ", а това основава риск за случайни тълкувания, ограничение на свободата на словото и цензура. Те акцентираха и че с въпросния член от закона се дава превес на отбраната на персоналните данни над правото на информация.

Все още не са ясни претекстовете на Конституционния съд за анулация на наредбата.

Критериите бяха част от огромните промени в Закона, направени след влизането в действие на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) предходната година. Те бяха отговорът на законодателя на опасенията за цензура, които изрекоха доста публицисти и фоторепортери и бяха изведени от практиката на Европейския съд по правата на индивида.

След като 10-те критерия са оповестени за противоконституционни, продължава да работи правилото, че " обработването на персонални данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изложение, е законосъобразно, когато се прави за реализиране на свободата на изложение и правото на информация, при ценене на неприкосновеността на персоналния живот ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР