Конституционният съд обяви за незаконно правото на МВР да не

...
Конституционният съд обяви за незаконно правото на МВР да не
Коментари Харесай

Незаконно е МВР да отказва шофьорска книжка на водач с неплатени глоби

Конституционният съд разгласи за нелегално правото на Министерство на вътрешните работи да не издава нова шофьорска брошура или препис на годна такава на дееспособен лидер, в случай че той има неплатени санкции за пътни нарушавания. Делото беше заведено от Висшия адвокатски съвет, откакто Народното събрание одобри промени в Закона за придвижване по пътищата, които разрешават на КАТ да изисква цялостно заплащане на санкции по издадени фишове или актове в подмяна на издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство.

Конституционните съдии са решили единомислещо, че текстът от закона, който гласи: " Не се издава удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство или негов препис, както и отнето удостоверение не се връща до възнаграждение напълно на дължимите санкции ", опонира на Конституцията.

Адвокатурата нападна въпросния текст с аргумента, че правилото на правовата страна не разрешава да бъдат ограничавани съществени конституционни права на жителите - като правото им на свободно напредване в страната и отвън нея, за да се компенсира неспособността на страната да извърши отговорностите си по събиране на наложените от нея самата санкции.

Висшият адвокатски съвет споделя още, че оспорената наредба основава заплаха от административен произвол и се накърнява правото на благосъстоятелност, като безпричинно се лимитира опцията за неговото практикуване в цялостен размер. Подобни ограничавания на конституционни права са непропорционални, считат юристите, а конституционните съдии одобряват причините. Мотивите на Конституционен съд в целокупност следва да бъдат оповестени.

По време на делото в поддръжка на това, че рестриктивните мерки са в нарушаване на Конституцията, изпратиха омбудсманът Диана Ковачева, някогашният към този момент основен прокурор Иван Гешев, Съюзът на българските автомобилисти, актуалният министър на правораздаването Атанас Славов.

Колегата на Славов в държавното управление - вътрешният министър Калин Стоянов, обаче е на противоположното мнение. Той е защитил правото на Министерство на вътрешните работи да не издава книжки при неплатени санкции, макар че е обвързване на Министерство на вътрешните работи да си ги събира навреме. И макар че неведнъж санкции се натрупват, тъй като пътната полиция с месеци, а от време на време и години, не съумява да връчи на водачите издадените им фишове или актове. Според Стоянов в случай че не се глоби нарушителят, или една глоба е неопределена във времето, то тя няма възпиращо деяние за бъдещи нарушавания. Според него мярката е и част от ограниченията за сигурност на придвижването по пътищата. Аргументите му споделя и настояшият министър на превоза Георги Гвоздейков, само че конституционните съдии взеха решение в интерес на Висшия адвокатски съвет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР