Конституционният съд обяви единодушно за противоконституционни текстове от Закона за

...
Конституционният съд обяви единодушно за противоконституционни текстове от Закона за
Коментари Харесай

Текстове от Закона за социалните услуги са обявени за противоконституционни

Конституционният съд разгласи единомислещо за противоконституционни текстове от Закона за обществените услуги, които съгласно съда дават необятни права на доставчиците на обществени услуги да получават персонална информация за обслужваните лица и лимитират правата на родителите в случаите на прилагане на обществени услуги от малолетни.

Решението визира няколко текста от закона, които единомислещо са оповестени за противоконституционни, само че претекстовете следва да излязат.

В останалата си част настояването на 54 народни представители от Българска социалистическа партия е отхвърлено като безпричинно.
За противоконституционни са оповестени член 81, алинея 1, член 87 и член 116, алинея 1, т. 3 и 7 от Закона за обществените услуги, който беше обнародван през март 2019, само че действието му беше отсрочено първо за януари 2020, а по-късно – под публичен напън за 1 юли 2020. Реално тези текстове не престават да не работят поради неналичието на подзаконова нормативна база и общественото министерство приготвя нови ремонти по тази материя.

Законът стана обект на прицел към митингите против Стратегията за детето, като в поредност нормативни документи избрани жители, политически обединения, църквата и други кръгове видяха посягане върху фамилните полезности, прекомерно необятни пълномощия за лишаване на деца и други проблеми.

Отмененият член 81, алинея 1 планува, че при правенето на самостоятелната оценка на потребностите и на самостоятелния проект за поддръжка доставчикът на обществената услуга може да желае информация, подпомагане и мнения от държавни органи, общината, персоналния доктор на лицето, фамилията и околните на лицето, лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и учебното обучение и други институции и снабдители на обществени услуги, като те са длъжни да ги дават в границите на периода, избран от доставчика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР