Конституционният съд обяви, че три разпоредби на Закона за социалните

...
Конституционният съд обяви, че три разпоредби на Закона за социалните
Коментари Харесай

Конституционният съд отхвърли част от Закона за социалните услуги

Конституционният съд разгласи, че три разпореждания на Закона за обществените услуги влизат в несъгласие с главния закон на страната. Като мотив съдиите показват, че въпросните текстове „ дават необятни права на доставчиците да посещават и да получават персонална информация за обслужваните лица и лимитират правата на родителите в случаите на прилагане на обществени услуги от малолетни лица ”.

Законът беше признат от Народното събрание през март 2019 година, само че влезе в действие чак от юли 2020 година поради митинги на наставнически организации, провокирани от клюки, че страната ще лишава деца. Жалбата в Конституционен съд беше импортирана от Българска социалистическа партия . Социалистите оповестиха, че стъпват върху претекстовете на гражданските сдружения, недолстващи от закона.

Първият текст, който ще отпадне от закона, визира опцията доставчиците на обществени услуги да събират информация от всевъзможни източници за лицето, на което изготвят самостоятелен проект за поддръжка – от държавни органи, общината, персоналния доктор, фамилията и околните, лечебни заведения, просветителни институции и други Съдът отхвърля и наредбата, която не разрешава на доставчика да откаже поддръжка на дете, което го е потърсило. Премахва се и пълномощието на чиновниците на Агенцията за качеството на обществените услуги, когато извършват контролните си функционалности, да посещават домовете на лицата, получаващи такива услуги, и да им желаят директно информация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР