Конституционният съд не взел предвид Конвенцията за правата на жените,

...
Конституционният съд не взел предвид Конвенцията за правата на жените,
Коментари Харесай

Пратеник на ООН: Намерете превод на „джендър“ и преосмислете Истанбулската конвенция

Конституционният съд не взел поради Конвенцията за правата на дамите, опонира във връзка отхвърлянето у нас на Истанбулската спогодба специфичният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над дами. Дубравка Симонович е на едноседмично посещаване в България от 14 до 21 октомври 2019 година, съобщи " Дарик Нюз ".

На среща с медиите тя настоя България да сътвори нов проект за деяние против насилието над дами, да премисли тълкуването на Истанбулската спогодба и да откри верния превод на понятието " джендър ".

" Призовавам държавното управление, медиите, неправителствения бранш да се ангажират в градивен разговор и да намерят верния превод на термина " джендър " и тълкуването на Истанбулската спогодба. Важно е да се гледа на Истанбулската спогодба като на жив, настоящ инструмент и да се премисли посоката на размишление. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима поради Конвенцията за правата на дамите. Има текстове в Конвенцията на Организация на обединените нации за прекратяване на насилието над дамите, които са доста сходни с Истанбулската спогодба ", уточни специфичният докладчик на Организация на обединените нации.

Дубравка Симонович регистрира и че е имало масирана акция против Истанбулската спогодба, както и растеж на речта на омразата против деятели и НПО-та. По думите й казусът се е породил от неверния превод на термина " джендър " и по тази причина би трябвало да се откри по-подходящ.

" В закона за равнопоставеността термина " джендър " попада, където се приказва за принуждение на съображение на пола. Моят въпрос е конвенцията на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането опонира ли на българската конституция, поради че там има също " джендър ". Трябва да се противостои на неверния превод на термина, с цел да се върви към ратификацията на Конвенцията и да се спре насилието над дами. Само в тази спогодба понятието " джендър " е преведено по този метод и това изопачи какво значи насилието над дами, учредено на пола ", настоя Дубравка Симонович.

Все отново тя поздрави държавното управление за измененията в Наказателния кодекс, свързани с домашното принуждение и прикани да бъдат взети още законодателни ограничения.

Според нея не се събират задоволително данни за насилието, учредено на пола, и посъветва управляващите да работят в тази посока.

Дубравка Симонович се базира на стряскащата статистика, съгласно която през предходната година са били убити 33 дами от партьнора си. Тя уточни и че доста малко сигнали се подават от жертвите на принуждение, а обществото е нечувствително към такива случаи на експанзия. Тя настоя и че центровете за протекция на потърпевши от домашно принуждение не са задоволително на брой, като уточни, че в София той е единствено един.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации уточни и казуса с ранните бракове в ромската общественост и отпадането на ромските деца от учебно заведение. Има нова форма на трафик на неродени деца – ромските дами продават деца за 10-20 хиляди евро в Гърция и би трябвало този развой да спре, уточни още тя.

" България би трябвало да сътвори нов народен проект за деяние против насилието над дами ", заключи Дубравка Симонович. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР