Конституционният съд на в бежански лагери на албанска земя. Отхвърли

...
Конституционният съд на в бежански лагери на албанска земя. Отхвърли
Коментари Харесай

Албания одобри сделката за мигрантите с Италия

Конституционният съд на в бежански лагери на албанска земя. Отхвърли оспорването на договорката от опозиционните партии, оповестява " Блумбърг ".

Съдиите от висшия съд гласоподаваха с 5 гласа " за " против 4 гласа " срещу ".

Сделката " не открива териториални граници, нито трансформира териториалната целокупност на Република Албания ", се споделя в изказване на съда. В зоната, посочена в съглашението, " албанското законодателство се ползва дружно с, само че освен, италианското право ".

Припомняме, че съглашението беше реализирано сред албанския министър председател Еди Рама и италианския министър председател Джорджия Мелони през ноември предходната година. Рама счита договорката за жест на взаимност към Италия , която през 1991 година приветства хиляди албанци, бягащи от бедността след рухването на комунизма.

Две опозиционни групи осъдиха договорката като подкопаваща суверенитета на балканската нация.
 Опозицията в Албания се разгласи срещу договорката за мигрантите с Италия
Опозицията в Албания се разгласи срещу договорката за мигрантите с Италия

Миналия месец албанският министър председател Еди Рама и италианският му сътрудник Джорджа Мелони оповестиха петгодишно съглашение

Съгласно съглашението Албания се съгласи да приюти търсещи леговище, взети в морето от италиански кораби, в два миграционни центъра,Мигрантите ще останат в Албания, до момента в който молбите им бъдат обработени или до момента в който не бъдат репатрирани.

Мелони и Рама поддържат договорката, и съпротивата на локалните поданици наоколо до препоръчаните центрове.

Предвижда се съглашението да влезе в действие до март.
 Брюксел одобри мигрантското съглашение сред Италия и Албания
Брюксел одобри мигрантското съглашение сред Италия и Албания

То не е обект на европейското право

Албания предложи два лагера на към 75 километра южно от столицата Тирана. Тези, които ще бъдат депортирани, ще бъдат изпратени в лагер от седем хектара на бивше военно летище. Италия ще заплати за построяването на двата центъра, които ще бъдат под италианска пълномощия, а Албания ще обезпечи външната им защита. 

Министърът на вътрешните работи Таулант Бала сподели, че Албания ще приюти краткотрайно до 3000 мигранти, до момента в който Италия обработва молбите им за леговище. Натрупаните молби за леговище в Италия възлизат на над 82 000.

Италия потърси повече взаимност от други страни от Европейския съюз, с цел да ѝ помогне да се оправи с възходящия брой идващи. До средата на октомври броят на мигрантите, идващи в Италия с лодки,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР