Конституционният съд на Румъния се обяви в подкрепа на еднополовите

...
Конституционният съд на Румъния се обяви в подкрепа на еднополовите
Коментари Харесай

Конституционният съд на Румъния се обяви в подкрепа на еднополовите бракове

Конституционният съд на Румъния се разгласи в поддръжка на еднополовите бракове и за юридическа равнопоставеност сред гей и хетеросексуалните двойки, предава Агенция Франс Прес.
Решението на съда идва едвам дни преди планувания за 6-7 октомври референдум, който може да докара до конституционни промени, категорично забраняващи еднополовите бракосъчетания, добавя БГНЕС.
Мнението на съда беше поискано от гей двойка, американец и румънец, към този момент сключили брак в Белгия, който обаче не се признава в Румъния.
Гласуването беше провокирано от гражданската самодейност „ Коалиция за фамилията “, която съумя да събере над три милиона подписи за референдум за смяна на член 48 от конституцията на страната. Новият текст категорично отбелязва, че фамилията е учредено на брак сред „ един мъж и една жена “, а не на „ съпрузи “, както беше досегашната формулировка.
От „ Амнести Интернешънъл “ обаче считат, че едно допитване до популацията единствено ще насърчи „ хомофобията “ и ще докара до „ нарушение на интернационалните стандарти за човешки права “.
Румънското законодателство не позволява гей бракове. Редица неправителствени организации считат, че смяната на конституцията ще направи изцяло невероятно едно последващо парламентарно болшинство да узакони еднополовите връзки.
Протестът на „ Амнести Интернешънъл “ е подсилен и от други интернационалните неправителствени организации, в това число „ Европейска комисия по законодателството за половата ориентировка “ (ECSOL), „ Международна лесбийска, гей, бисексуална, транс и интерсекс асоциация на Европа “ (ILGA-EUROPE).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР