Конституционният съд на Румъния определи днес като неприемливи някои части

...
Конституционният съд на Румъния определи днес като неприемливи някои части
Коментари Харесай

КС на Румъния: Части от правосъдната реформа са неприемливи

Конституционният съд на Румъния дефинира през днешния ден като неприемливи някои елементи от измененията в правосъдното законодателство, които бяха утвърдени през декември от Народното събрание, а за други елементи ще се произнесе на 30 януари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Председателят на съда Валер Дорняну съобщи през днешния ден, че оповестените за противоречащи на конституцията членове се отнасят до организацията на правосъдната система.

Управляващата коалиция, формирана от Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, одобри през декември пакет от правосъдни закони, които съгласно тях целят възстановяване на успеваемостта на правосъдната система, в това число на работата на антикорупционната прокуратура.

Опозицията в Румъния, правни специалисти и Европейски Съюз подлагаха на критика пакета, като предизвестиха, че той ще ограничи пълномощията на антикорупционната организация и ще облагодетелства корумпирани политици.

Президентът Клаус Йоханис, който е неприкрит критик на социалдемократите, към момента не е подписал законите, с цел да влязат в действие. Той може да откаже да ги подпише и да ги върне на Народното събрание, а днешното решение на Конституционния съд удължава още повече процедурата по утвърждението им.

Опитите за реформиране на правосъдната система в Румъния провокираха митинги в цялата страна. На последния митинг в Букурещ в събота, съгласно редица румънски медии, са взели участие към 60 000 души, а в други градове на страната са протестирали още към 20 000.

Румъния се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, само че правосъдната ѝ система остава под наблюдаване поради дефекти и широкоразпространената корупция.

Националната дирекция за битка с корупцията е хвалена от Европейски Съюз за постигнатите резултати – над 1000 висши служители, измежду които някогашният министър председател от СДП Адриан Нъстасе, бяха наказани за корупция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР