Конституционният съд на Полша постанови днес, че абортът по причина

...
Конституционният съд на Полша постанови днес, че абортът по причина
Коментари Харесай

Полският Конституционен съд се обяви против абортите при увреждане на зародиша

Конституционният съд на Полша постанови през днешния ден, че абортът по причина увреждане на плода опонира на конституцията, предадоха осведомителните организации. Така отпада едно от дребното учредения, при които е позволено спиране на бременността в тази най-вече католическа страна, отбелязва Ройтерс.

След като решението на висшите магистрати влезе в действие, абортите в Полша ще бъдат законни единствено при обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на дамата.

Конституционният арбитражен съд бе сезиран от група депутати от ръководещата националистическа и консервативна партия "Право и правдивост ", които настояват, че прекратяването на бременността поради увреждания на зародиша нарушава условието на конституцията за отбрана на живота на всяка персона.

Групи, отстояващи правото на аборт, и интернационалните правозащитни организации се оповестиха против по-нататъшното ограничение на абортите в Полша, която така и така има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е "тъжен ден за правата на дамите ", написа в "Туитър " комисарят по правата на индивида към Съвета на Европа Дуня Миятович във връзка решението на полските конституционни съдии. "Отстраняването на основанията за съвсем всички законни аборти в Полша е еднакво на възбрана и нарушение на човешките права ", прибавя тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР