Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия Шор след нейните

...
Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия Шор след нейните
Коментари Харесай

Молдова забрани проруска партия след предупреждения за държавен преврат

Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия " Шор " след нейните апели за промяна на режима в страната. Решението идва единствено няколко седмици, откакто Европейски Съюз наложи наказания на нейния водач поради връзките му с Кремъл.

Съдът постановява, че " Шор " ще бъде разпусната, защото активността ѝ е приета за противоконституционна.

Партията е ръководена от живеещия в Израел предприемач Илан Шор, който беше наказан задочно на 15 години затвор поради банков скандал и пране на пари на стойност 1 млр $, а против него бяха наложени и наказания от Съединени американски щати и Европейския съюз.

През последните месеци с негова помощ в Молдова се проведоха манифестации против прозападното държавно управление на страната, които призоваваха за оставката на президента Мая Санду. Демонстрантите даже влязоха в конфликти с полицията и се стигна до няколко ареста.

Сега Министерството на правораздаването ще назначи комисия, която да следи за " ликвидирането и заличаването на тази партия от държавния указател на юридическите лица ".

В изявление за съветския ефирен канал " Россия-24 " Шор дефинира решението като " пестник в лицето " за молдовците, които са дали своят вот за неговата партия.

" Ще създадем нужните правни процедури, ще намерим формула, с която разчитаме партията на Шор да завоюва болшинство в Народното събрание на идващите избори ", сподели той.

През април стана ясно, че разследващите служби на Украйна са разкрики проект за прелом в някогашната руска република, който е бил подкрепян от Москв. Според Санду заговорът е щял да включва " саботажи и военно подготвени хора, маскирани като цивилни, които да правят насилствени дейности, набези против държавни здания и взимане на заложници ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР