Конституционният съд на Молдова временно отстрани президента на страната Игор

...
Конституционният съд на Молдова временно отстрани президента на страната Игор
Коментари Харесай

Конституционният съд отстрани президента на Молдова, отказал да назначи министри

Конституционният съд на Молдова краткотрайно в профил президента на страната Игор Додон, заяви организация "Фокус ".

Решението е подбудено от отхвърли на Додон да назначи двама министри, препоръчани от премиера Павел Филип, прецизира държавната осведомителна организация IPN.

Временно пълномощията на държавен глава ще извършва ръководителят на Народното събрание или министър-председателят, с цел да подпише указите за двамата претенденти за министри.

През септември Филип предложи кандидатурите на двама нови министри - на опазването на здравето, труда и обществените грижи (Силвия Раду) и на селското стопанство и районното развиване (Николай Чубука). Молдовският президент се опълчи с причините, че Раду няма здравно обучение, а Чубука буди подозрения за неподкупността си.

Съгласно Конституцията на Молдова, президентът има право да отклони предложение за назначение на министър единствено един път.

Отстраняването на Додон е третото в мандата му. Два от случаите бяха свързани с негови отводи да назначи кандидат-министри – през октомври 2017 година и през януари 2018 година Тогава указите бяха подписвани от ръководителя на Народното събрание.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР