Конституционният съд на Молдова временно отстрани от длъжност президента Игор

...
Конституционният съд на Молдова временно отстрани от длъжност президента Игор
Коментари Харесай

В Молдова пак отстраниха президента

Конституционният съд на Молдова краткотрайно в профил от служба президента Игор Додон. 

Решението на висшите магистрати е подбудено от отхвърли на Додон да назначи министри, които са му били препоръчани от премиера, написа " Канал 3 ".

През септември министър председателят Павел Филип предложи на Додон кандидатурите на двама нови министър. За министър на опазването на здравето, труда и обществените грижи се планираше да бъде назначена Силвия Раду, а за министър на селското стопанство и районното развиване Николой Чубука. Додон обаче отхвърли да ги назначи, като се аргументира с това, че Раду няма здравно обучение, а към Чубука има въпроси „ в региона на неподкупността “. Според конституцията на Молдова президентът има право веднъж да отклони препоръчан от премиера министър.

Додон към този момент три пъти е краткотрайно отстраняван от служба, и на два пъти това беше обвързвано с отхвърли му да утвърди назначението на министри – през октомври 2017 година и през януари 2018 година Тогава указите за назначението на министрите бяха подписвани от ръководителя на Народното събрание.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР