Конституционният съд на Молдова прехвърли президентските правомощия на премиера Павел

...
Конституционният съд на Молдова прехвърли президентските правомощия на премиера Павел
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отново отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова трансферира президентските пълномощия на премиера Павел Филип. В решението му се показва, че съществуват условия, които оправдават краткотрайното прекачване на осъществяването на отговорностите на президента на Република Молдова в границите на процедурата за разформироване на Народното събрание.

Според конституционните съдии е налице тенденциозен отвод на президента Игор Додон да извърши конституционното си обвързване да се обърне към Конституционния съд и да уточни събитията, обосноваващи разпускането на Х-тия парламент. Съответното мнение беше оповестено тази заран след разглеждане на жалбата, подадена от депутатите на Демократическата партия на Молдова (ДПМ) на 8 юни, оповестява Агенция "Фокус ".

Според мнението на съдиите от Конституционния съд, настоящият министър-председател Павел Филип, като настоящ президент на Република Молдова, ще се обърне към Конституционния съд, с цел да откри събитията, обосноваващи разпускането на X-ия парламент и, в случай че е належащо, да издаде декрет за разформироване на Народното събрание и назначение дата на предварителни парламентарни избори.

В събота, 8 юни, Конституционният съд издаде разпореждане, в което разгласи за противоконституционен Указа на президента на Република Молдова Игор Додон за назначението на Майя Санду на поста министър-председател на Република Молдова и на Указа за назначението на държавното управление на Република Молдова. Резолюцията беше издадена малко откакто назначението на водача на ПСРМ Зинаида Гречани на поста ръководител на Народното събрание, което беше оповестено за противоконституционно. Друго решение разгласи за противозаконни дейностите на Народното събрание през вчерашния ден

. „ Указът на президента на Република Молдова от 8 юни 2019 година за назначение на претендент за поста министър-председател на Република Молдова е разгласен за противоконституционен. Указът на президента на Република Молдова от 8 юни 2019 година за назначение на държавното управление на Република Молдова е разгласен за противоконституционен ”, се споделя в решението на Конституционния съд.

Решението е дефинитивно, не предстои на обжалване и влиза в действие от датата на приемането и се разгласява в Държавен вестник на Република Молдова.

В изказване на представителя на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност се приканва Република Молдова да остане спокойна след решенията, взети през вчерашния ден от Народното събрание на Кишинев и в подтекста на по-нататъшното развиване. В изказването се споделя, че съгласно Европейски Съюз демократично определените лица би трябвало да намерят пътя, който Република Молдова би трябвало да следва посредством разговор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР