Конституционният съд на Молдова отне правомощията на проруския президент Игор

...
Конституционният съд на Молдова отне правомощията на проруския президент Игор
Коментари Харесай

Конституционният съд отстрани президента на Молдова Игор Додон

Конституционният съд на Молдова лиши пълномощията на проруския президент Игор Додон. За краткотрайно изпълняващ длъжността е назначен министър председателят Павел Филип.

На 7 юни Конституционният съд задължи президента да разпусне Народното събрание, тъй като е изминал 3-месечният период за сформиране на държавно управление. Додон отхвърли да подпише декрет, като настоя, че към момента има късмет да се реализира компромис в границите на този парламент.

Съдът му лиши пълномощията с претекста, че не е изпълнил решението. 

Проруската социалистическа партия на Молдова, чийто някогашен водач е Додон, и проевропейският блок АКУМ образуваха в събота парламентарно болшинство, а след тримесечно очакване най-сетне беше образувано ново държавно управление. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду постави клетва като министър-председател през вчерашния ден.

Демократическата партия обаче упрекна социалистите, че узурпират властта, защото Додон е трябвало да извърши решението на Конституционния съд и да разпусне Народното събрание. От партията оповестиха, че ще апелират пред съда законността на новото държавно управление. 

Сега Павел Филип от Демократическата партия би трябвало да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за предварителни избори.

На собствен ред президентът Игор Додон разяснява, че решението на Конституционния съд да трансферира краткотрайно пълномощията на премиера ще докара до узурпация на властта от страна на олигарха Владимир Плахотнюк, който предвожда Демократическата партия. Додон назова правосъдното решение " обезверена стъпка ", а на въпрос на РИА Новости по какъв начин счита да работи в тази ситуация той отговори: „ Външна и вътрешна готовност “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР