Конституционният съд на Молдова освободи от поста президента Игор Додон

...
Конституционният съд на Молдова освободи от поста президента Игор Додон
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова освободи от поста президента Игор Додон и назначи за краткотраен президент някогашния министър председател Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Временният президент може да разпусне Народното събрание и да разгласи предварителни избори. Додон съобщи, че това е опит за узурпиране на властта.

В събота Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, оспори легитимността на ново държавно управление, формирано от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок " Сега ".

Додон е някогашен водач на социалистите и поддържа сформирането на ново държавно управление отпред с Мая Сайду от блока " Сега ", някогашен министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с обстоятелството, че Додон не е разпуснал Народното събрание, както по-рано е постановил съдът. Трябвало е и до 7 юни да се сформира ново държавно управление, а това не е станало в този период. Решението е " дефинитивно, не предстои на обжалване и влиза в действие неотложно ". Игор Донон сподели пред сътрудник на ТАСС, че съдът не е самостоятелен и че Демократическата партия се пробва да си резервира властта за " по-нататъшното ѝ узурпиране ". Той прикани популацията да резервира успокоение и да не се поддава на провокации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР