Конституционният съд на Молдова на заседание временно отстрани от длъжност

...
Конституционният съд на Молдова на заседание временно отстрани от длъжност
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова на съвещание краткотрайно в профил от служба президента Игор Додон. За краткотрайно изпълняващ длъжността е назначен министър-председателят, който би трябвало да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за предварителни избори.
 
Президентът Игор Додон счита, че решението на Конституционния съд по отношение на краткотрайното прекачване на пълномощията на държавен глава на премиера Павел Филип е ориентирано към по-нататъшна узурпация на властта.
 
" Това е обезверена стъпка - да се употребява следения Конституционен съд, с цел да се присвои още повече властта ", сподели Додон в коментар за РИА Новости.
 
На въпроса по какъв начин президентът възнамерява да работи в тази обстановка, отговорът беше къс: „ Външна и вътрешна готовност “.
 
По-рано президентът съобщи, че Молдова ще призове международната общественост да посредничи по въпроса за спокойно предаване на властта, заявявайки, че в противоположен случай страната ще се изправи пред " невиждана готовност " и митинги.-->
 
Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ образуваха в събота парламентарно болшинство, а след тримесечно очакване най-сетне беше образувано ново държавно управление. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду постави клетва като министър-председател през вчерашния ден.
 
Конституционният съд разгласи тези решения на Народното събрание за противозаконни, а законодателите дадоха отговор, че Демократическата партия, която към момента е на власт, се пробва да узурпира властта посредством съда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР