Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани

...
Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон


Конституционният съд на Молдова на съвещание в неделя краткотрайно в профил от служба президента Игор Додон и назначи за краткотраен президент някогашния министър председател Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС. Временният президент може да разпусне Народното събрание и да разгласи предварителни избори.

Президентът Игор Додон счита, че решението на Конституционния съд по отношение на краткотрайното прекачване на пълномощията на държавен глава на премиера Павел Филип е ориентирано към по-нататъшна узурпация на властта. " Това е обезверена стъпка - да се употребява следения Конституционен съд, с цел да се присвои още повече властта ", сподели Додон в коментар за РИА Новости.

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, през вчерашния ден оспори легитимността на ново държавно управление, формирано от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок " Сега ".

Съдът аргументира решението си с обстоятелството, че Додон не е разпуснал Народното събрание, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше декларирал, че в случай че до 7 юни не бъде формирано държавно управление, би трябвало да има нови избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР