Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани

...
Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор...

Конституционният съд на Молдова на съвещание в неделя краткотрайно в профил от служба президента Игор Додон. За краткотрайно изпълняващ длъжността е назначен министър-председателят, който би трябвало да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за предварителни избори, оповестява БГНЕС.

Президентът Игор Додон счита, че решението на Конституционния съд по отношение на краткотрайното прекачване на пълномощията на държавен глава на премиера Павел Филип е ориентирано към по-нататъшна узурпация на властта. " Това е обезверена стъпка - да се употребява следения Конституционен съд, с цел да се присвои още повече властта ", сподели Додон в коментар за РИА Новости.

На въпроса по какъв начин президентът възнамерява да работи в тази обстановка, отговорът беше къс: „ Външна и вътрешна готовност “.

По-рано президентът съобщи, че Молдова ще призове международната общественост да посредничи по въпроса за спокойно предаване на властта, заявявайки, че в противоположен случай страната ще се изправи пред " невиждана готовност " и митинги.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ образуваха в събота парламентарно болшинство, а след тримесечно очакване най-сетне беше образувано ново държавно управление. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду постави клетва като министър-председател в събота.

Конституционният съд разгласи тези решения на Народното събрание за противозаконни, а законодателите дадоха отговор, че Демократическата партия, която към момента е на власт, се пробва да узурпира властта посредством съда.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР