Конституционният съд на Косово наложи временна мярка за замразяване до

...
Конституционният съд на Косово наложи временна мярка за замразяване до
Коментари Харесай

Конституционният съд на Косово се намеси в управлението на страната

Конституционният съд на Косово наложи краткотрайна мярка за заледяване до 29 май на дейности, свързани с постановлението на президента Хашим Тачи за даване на мандат за сформиране на ново държавно управление на претендента от Демократичния съюз на Косово (ДСК) Авдулах Хоти, съобщи БГНЕС.
Тачи внесе предлагането след избор на съмнение към кабинета, воден от Албин Курти, водач на Движение Самоопределение, на 25 март.
Веднага след постановлението на Тачи, ДСК внесе искане в Народното събрание за изключителна сесия, която ще се организира на следващия ден, 2 май, и съвсем по едно и също време партията на Курти внесе искане в Конституционния съд на Косово за оценка на конституционността на решението на президента.
Според партията, ръководена от изпълняващия длъжността министър-председател Курти, постановлението на Тачи е нарушаване на Конституцията и единственият метод за избор на ново държавно управление е провеждането на нови парламентарни избори, което да се случи след прекосяването на пандемията.
Тачи, както и ДСК и други партии, които са се съгласили да образуват коалиция в новото държавно управление, настояват, че няма потребност от нови избори, само че новото държавно управление би трябвало да образува партия или коалиция, която да обезпечи болшинство в сегашния парламент.
ДСК и нейният претендент за министър председател оповестиха, че ще сформират ново държавно управление дружно с опозиционния Алианс за бъдещето на Косово (АБК) на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата самодейност на Фатмир Лимай (Нисма), както и с най-голямата партия на косовските сърби, Сръбска листа и други партии от етнически общности, които не са болшинство в Косово.
След настоящето решение на Конституционния съд се чака Народното събрание да отхвърли настояването на ДСК за изключително съвещание, на което да се избере ново държавно управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР