Конституционният съд на Боливия призна за законно решението на втория

...
Конституционният съд на Боливия призна за законно решението на втория
Коментари Харесай

Конституционният съд на Боливия одобри предаването на президентските правомощия на опозиционерката Янине Анес

Конституционният съд на Боливия призна за законно решението на втория заместник-председател на Сената Янине Анес от опозиционната партия Демократично единение да поеме пълномощията на държавен глава след оставката на президента, съобщи ТАСС.

В постановлението на съда се споделя, че защото нуждата от предаване на пълномощията на държавен глава е провокирана от отсъствието на президента, за това (предаването на властта) не е належащо нито приемане на закон, нито решение на Народното събрание. По-рано през днешния ден Анес разгласи, че поема функционалностите на президент и даде обещание допустимо най-скоро да бъдат създадени нови президентски избори. Това стана, откакто президентът Ево Моралес подаде оставка и отпътува в заточение в Мексико.

Моралес отлетя от Боливия със аероплан за Мексико, където получи политическо леговище

Центристкият претендент за президент Карлос Меса, който оспори резултатите от президентските избори и настояваше за втори тур, приветства в Туитър Анес като "новия парламентарен президент на Боливия ", съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес. Фернандо Камачо,опозиционният лидер на митингите против Моралес, също призна сенаторката за краткотраен президент и прикани последователите си да спрат демонстрациите.

Испански публицист: Ево Моралес не се научи по какъв начин се манипулират избори

Бразилия сподели, че признава сенатор Анес за краткотраен президент на Боливия. Новината заяви бразилският външен министър Ернесто Араужо. Венецуелският президент Николас Мадуро, съдружник на Моралес, прикани боливийската войска да го възвърне на власт, тъй като има риск от революция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР