Конституционният съд (КС) за втори път ще се занимава с

...
Конституционният съд (КС) за втори път ще се занимава с
Коментари Харесай

Конституционните съдии ще тълкуват дело за Царска Бистрица

Конституционният съд (КС) за повторно ще се занимава с така наречен дело за царските парцели - ще преглежда проблем, обвързван с делото " Царска Бистрица ", написа " 24 часа ".

Конституционните съдии би трябвало да отговорят на въпроса: " Какви са правните последствия от решението му от 1998 година С него като противоконституционен бе избран Закона за оповестяване за държавна благосъстоятелност на парцелите на някогашните царе Фердинанд и Борис и техните наследници от 31 декември 1947 година ".

На 21 март 2019 година делото " Царска Бистрица " бе спряно във Върховния касационен съд (ВКС). Трима съдии - Маргарита Соколова, Розинела Янчева и Светлана Калинова от Гражданската гилдия желаеха пояснение от Конституционния съд.

В настояването си те показаха, че за изговаряне по разногласието дали " Царска Бистрица " е на страната или на наследниците на Цар Фердинанд - Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок , би трябвало да се реши правната характерност и последствията от решението на Конституционния съд (КС) от 4 юни 1998 година

Мотивът на магистратите е, че няма еднопосочно пояснение. Според едното мнение решението имало силата на реституционен закон . Според другото - единствено възоснова на него не може Симеон Сакскобургготски и сестра му да получават парцели.

Въпреки нееднозначното пояснение на 3 април Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд отхвърли да прати питането на трите съдийки в Конституционен съд. Те сами са отправили питането си към Конституционния съд, което не е съгласно друго решение на Конституционен съд - от 5 април 2005 година Според него Върховният касационен съд и Върховният административен съд може да се обръщат към Конституционен съд единствено посредством общите събрания на колегиите или посредством пленума, а правосъдните сформира - за незаконосъобразност на обособени закони във връзка съответни каузи.

Според конституционните съдии сътрудниците им от Върховен касационен съд имат право да желаят пояснение .

В определението си от през днешния ден конституционните съдии споделят, че е " възможно обособените сформира на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се обръщат към тях постоянно, когато ползите на правораздаването го постановат ".

Докладчик по делото е бил някогашният народен омбудсман и сегашен парламентарен арбитър Константин Пенчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР