Конституционният съд (КС) за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават

...
Конституционният съд (КС) за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават
Коментари Харесай

Конституционният съд забрани на партиите да получават дарения от фирми

Конституционният съд (КС) за противоконституционни всички законови разпореждания, които дават опция на партиите да получават дарения от компании. От  става ясно, че не самата процедура опонира на Конституцията, а методът, по който сега е уредена законодателно, оповестява

Конституционен съд акцентира, че по този начин както е записана в Закона за политическите партии (ЗПП) и в Изборния кодекс (ИК), тя позволява и компании с държавно и общинско присъединяване да подаряват на политиците и за предизборните им акции, а това е неприемливо. Нещо повече – конституционните съдии са единомислещи, че би трябвало да бъде въведен таван на даренията от търговци.

След като решението на Конституционен съд влезе в действие – три дни след обнародването му в Държавен вестник, даренията за партии от юридически лица и еднолични търговци към този момент няма да са възможни. Това значи, че в случай че политическите обединения желаят да имат такава опция и за назряващите парламентарни избори, би трябвало по неотложност да трансформират ЗПП и ИК.

От решението излиза наяве, че Конституционен съд намира дотацията за императивно обвързване на страната и по тази причина анулира наредбата от ЗПП, която я трансформира просто във опция.

Преди приемането на измененията в законодателството, атакувани от президента Румен Радев и оповестени за противоконституционни през днешния ден от Конституционен съд, донори на партиите можеха да са единствено физически лица. В ЗПП и ИК обаче няма таван за размера на даренията, а единственото ограничаване е политическите обединения да не получават пари от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени обществени отговорности или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, т.е. от офшорни компании.

 

" Сега " напомня:

В средата на 2019 година под натиска на Движение за права и свободи ръководещите от ГЕРБ да получават пари от юридически лица и еднолични търговци. Тази смяна беше показана като отплата за орязването на държавните дотации, които в оня миг бяха понижени от 11 лева на 1 лева за всеки получен автентичен глас на парламентарни избори.

Партиите обаче по този начин и не избраха да се възползват всеобщо от тази алтернатива – евентуално тъй като чакат отрицателен отзив от общественоста, в случай че се съгласят на корпоративно спонсорство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР