Конституционният съд (КС) ще реши казуса с гражданството на Кирил

...
Конституционният съд (КС) ще реши казуса с гражданството на Кирил
Коментари Харесай

КС ще реши канадския казус на Кирил Петков в разгара на кампанията


Конституционният съд (КС) ще реши проблема с поданството на Кирил Петков към края на октомври. Конституционен съд ще разгласява всички събрани документи десетина дни преди да вземе решението си, с цел да може жителите да си сформират мнение за случая. Това научи Mediapool от свои източници в Конституционен съд.

До този миг канадските управляващи не са дали информация за точната дата, на която Кирил Петков е престанал да бъде канадски жител. Конституционен съд ще реши проблема до края на октомври с наличната информация, която може да не включва всички изискани документи.

Конституционният съд се интересува главно от датата, на която някогашният длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков е престанал да бъде канадски жител. Ключовата дата е 10 май, когато президентът Румен Радев издаде указа за назначение на служебното държавно управление.

Ако Кирил Петков е престанал да бъде канадски жител преди този момент, указът на президента за назначението му за министър ще бъде сметнат за легален. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, Конституционен съд ще анулира указа на президента.

Единствената информация, която някогашният длъжностен министър дава на този стадий е, че е Канада го е уведомила на 20 август, че към този момент не е канадец.

Делото пред Конституционен съд бе формирано по искане ГЕРБ, само че офанзивата против най-популярната фигура в служебното държавно управление бе стартирана от от " ИТН ".

Както Mediapool към този момент писа, актовете на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система няма да бъдат анулирани, даже той да се окаже с двойно поданство и президентският декрет за назначението му да бъде разгласен за противоконституционен.

Предишното решение 3 от 2020 година на Конституционен съд води до ясния извод, че даже назначението на Кирил Петков за министър да бъде оповестено за противоконституционно, това действително няма да докара до нищо. Подписаните от него документи остават годни и не могат да бъдат атакувани. Това решение на Конституционен съд пояснява въпроса за стабилността на актовете на централната и локалната власт.

Президентът към този момент разяснява, че Петков е нападнат от " корупционери ", които желаят да върнат часовника обратно.

Бившите министри Кирил Петков и Асен Василев не останаха във втория длъжностен кабинет на Радев, назначен на 16 септември т.г., с цел да основат, с която ще вземат участие на изборите на 14 ноември.

Конституционен съд ще се произнесе в средата на изборната акция, в която президентът Радев ще се бори за втори президентски мандат, а Петков и Василев – за Народното събрание.

По-рано през септември в изявление за Mediapool политологът Георги Киряков разяснява:

" Ако се окаже, че Кирил Петков е имал канадско поданство сега на издаването на президентския декрет за назначение на служебното държавно управление и все пак е станал длъжностен министър, това няма по какъв начин да не бъде експлоатирано от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това може да се трансформира в спънка за осъществяване на цялостния капацитет на новия план ".

Според други анализатори обаче решението на Конституционен съд може да бъде възприето от симпатизантите на Радев и " Продължаваме промяната " като още една офанзива от страна на институция, в която ГЕРБ има съществено въздействие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР