Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за

...
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за
Коментари Харесай

Критериите за баланс между свободата на словото и защитата на личните данни са противоконституционни

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционна наредбата от Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД), с която бяха въведени 10 критерии, по които ще се преценя дали публицистите са спазили салдото сред правото на информация и това на отбрана на персоналните данни, когато са употребявали такива в свои материали. Решението е взето с 8 на 4 гласа, оповестява lex.bg.

Разпоредбата беше атакувана от депутати от Българска социалистическа партия, а преди този момент несъгласие ѝ наложи президентът Румен Радев. Според народните представители от левицата критериите, избрани от законодателя, са " нереални, неразбираеми, обтекаеми и субективни ", а това основава сериозен риск за случайни тълкувания. Това съгласно тях ще докара до затрудняване на свободата на словото, а там където я няма нея, е " немислима и невъзможна правовата страна ".

Освен това в настояването се сочи, че прекомерно казуистичното изброяване на въпросните критерии ще докара до цензура.

Критериите бяха част от огромните промени в ЗЗЛД, които бяха направени след влизането в действие на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) предходната година. Те бяха отговорът на законодателя на опасенията за цензура, които изрекоха доста публицисти и фоторепортери и бяха изведени от практиката на Европейския съд по правата на индивида.

След оповестяването за противоконституционни на 10-те критерия, продължава да работи общото предписание, регламентирано в първата алинея на член 25з ЗЗЛД, че " обработването на персонални данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изложение, е законосъобразно, когато се прави за реализиране на свободата на изложение и правото на информация, при ценене на неприкосновеността на персоналния живот ".

В решението си Конституционен съд детайлно изследва правото на независимост на изложение, на информация и на отбрана наличните данни и практиката на съда в Страсбург и на този в Люксембург. Като акцентира, че би трябвало да се търси баланс в отбраната им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР