Конституционният съд (КС) не отмени правилото в Кодекса за социално

...
Конституционният съд (КС) не отмени правилото в Кодекса за социално
Коментари Харесай

Внимание, пенсионери! Взеха важно решение за ранното пенсиониране

Конституционният съд (КС) не анулира правилото в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), съгласно което, в случай че избереш да се пенсионираш една година по-рано, до края на живота си получаваш пенсия в понижен размер, написа „Труд“.

Десетимата членове на Конституционен съд са единомислещи, че то не е противоконституционно.

Правилото е заложено в член 68а, алинея 1 от КСО, в която омбудсманът проф. Диана Ковачева изиска Конституционен съд да анулира думата „ пожизнено “. Разпоредбата гласи: „ Лицата, които имат изискуемия застрахователен стаж по член 68, алинея 2, могат по тяхно предпочитание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по член 68, алинея 1. Пенсията се отпуска от датата на заявката и се изплаща в понижен размер пожизнено “.

Кодексът дава опция на хората, които към този момент са натрупали изискуемия стаж за пенсия, само че не са навършили съответната възраст, да се пенсионират година по-рано.

Правилото е, че за всеки месец, който не доближава за навършване на нормалната възраст за пенсиониране (през 2022 година тя е 61 години и 10 месеца за дамите и 64 години и 5 месеца за мъжете), пенсията се понижава с 0,4%. Т.е. в случай че си по-млад с година, само че искаш да се пенсионираш, до края на живота си ще получаваш с 4,8% по-ниска пенсия от тази, която биха ти отпуснали, когато навършиш възрастта.

Според омбудсмана това, че човек самичък избира дали да се пенсионира по-рано е демонстрация не толкоз на свободна воля, а на стичане на неподходящи условия. Ковачева съобщи пред Конституционен съд, че „ пожизненото “ приемане на по-малка пенсия е и непропорционално, и незаслужено и който се е пенсионирал с година по-рано, би трябвало да получава по-ниска пенсия, единствено до момента в който не навърши възрастта по член 68, алинея 1 КСО.

Конституционен съд още не е разгласил решението си, с цел да станат ясни претекстовете му. Изчисления обаче демонстрират, че да се получава доживот пенсия в понижен размер, само че това да стартира година по- рано, в множеството случаи е по-изгодно, в сравнение с да се изчака навършването на възрастта за разпределяне на пенсия в цялостен размер.

Жена ще стартира действително да пропуща приемането на пари поради по-ранното си пенсиониране, едвам откакто навърши 85 години и 2 месеца, а мъж, когато навърши 86 години. Средната дълготрайност на живота при дамите в България е 78 години и два месеца, а при мъжете – 71 години и един месец.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР