Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на

...
Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на
Коментари Харесай

Добри новини за шофьорите

Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за противоконституционно краткотрайното лишаване на книжката и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции.

Решението му на процедура ще направи безпредметни инспекциите по границата за дължими пътни санкции, които Министерство на вътрешните работи прави от предишното лято, защото с тях водачите единствено могат да бъдат осведомени какъв брой имат да дават, само че не и да бъдат задължени да го платят и спирани да изоставен страната.

Именно тези инспекции насочиха вниманието към двете разпореждания в Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП), които през днешния ден „ анулира “ Конституционен съд. Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа посочи противоконституционността им.

В решението си Конституционен съд написа, че отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции са оповестени за насилствени административни ограничения (ПАМ), само че първо, изобщо не са такива и второ – не целят сигурността на пътя.

„ Конституционният съд намира, че същинската цел на оспорените разпореждания не е официално посочената в Закона за придвижване по пътищата – обезпечаване на сигурността на придвижването, а по-лесното събиране на вземанията от санкции. Така прочетени, въпросните разпореждания получават темперамент на глоба за несъществуващо административно нарушаване ", се показва в претекстовете на съдиите.

Според тях посредством оспорените разпореждания законодателят лимитира съществени конституционни права на жителите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им санкции, като заобикаля открития законов ред за тяхното събиране.

Поради това краткотрайното лишаване на свидетелството за ръководство на лидер и краткотрайното прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство на притежател за неплатени санкции опонират на функционалностите и задачите на насилствените административни ограничения и на процедура се трансформират в глоба за несъществуващо административно нарушаване, което е в несъгласие с правилото на правовата страна, споделят съдиите.

Те означават, че с тези ограничения " законодателят заобикаля закона и планувания в него ред за наложително осъществяване на обществените вземания за санкции, като планува глоба, посредством която на процедура лимитира упражняването на правото на жителите да се придвижват свободно в страната, да напущат нейните лимити, а и съществено засягат правото на благосъстоятелност ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР