Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на предишния

...
Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на предишния
Коментари Харесай

Конституционният съд отмени махането на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков

Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за противоконституционно решението на предходния парламент да освободи Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата. Решението е взето от общо 10 членове на съда.

Цветков беше на 20 януари по предложение на Г ЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " , единствено ден откакто беше изслушан в парламентарната комисия по случая.

Решението беше аргументирано с незадоволителни дейности по инспекцията на даренията от чиновници на разследваната криптобанка за „ Демократична България “ (ДБ) . Сред останалите претекстове бяха закъснение на одитни отчети и засекретен отчет за активността на държавната компания “Монтажи ” .

Тогава Цветков дефинира причините за промяната си като „ несъстоятелни “, а освобождението си от служба като „ принуда “. В началото на февруари сезираха Конституционен съд по случая, определяйки промяната на Цветков за напълно политическа и без правно съображение.

Правният портал разяснява, че с решението на Конституционен съд поражда обстановка, която не се е случвала до момента - за противоконституционно е оповестено освобождението от служба на човек с изминал мандат.

В момента огромна част регулаторите в България работят с изтекли мандати. Един от главните цели на ръководещото болшинство, подкрепило кабинета на Николай Денков , беше техните сформира да бъдат попълнени, само че към момента не се е случило. Сред органите с изтекли мандати, са даже Висшият правосъден съвет и Инспектората към него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР