Конституционният съд (КС) е отменил критериите, заложени в Закона за

...
Конституционният съд (КС) е отменил критериите, заложени в Закона за
Коментари Харесай

Абсурдните критерии за защита на личните данни са противоконституционни

Конституционният съд (КС) е отменил критериите, заложени в Закона за отбрана на персоналните данни, съгласно които трябваше да се дефинира дали публицисти са нарушили закона, събирайки информация за изявления. Осем от общо дванадесет съдии считат, че сходни критерии опонират на конституцията, защото са " неразбираеми и обтекаеми " и могат да попречат на свободата на словото, заяви lex.bg. На изключително мнение са съдиите Красимир Влахов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Павлина Панова. Решението на Конституционен съд към момента не е качено на страницата им.

Критериите в ЗЗЛД бяха въведени в опит да се вкарат наредбите на общия европейски правилник за отбрана на персоналните данни GDPR. Българският законодател отиде много по-далеч – първо за нарушавания бяха планувани минимални санкции от 10 хиляди лева и също така се даде опция на комисията за отбрана на персоналните данни да ревизира медии и да ги глоби. Впоследствие някои разпореждания бяха смекчени, само че критериите се резервираха.

На тяхна база трябваше да се преценя дали публицистите са спазили салдото сред свободата на изложение и правото на отбрана на персоналните данни. Идеята бе да се регистрира естеството на персоналните данни, въздействието, което разкриването им би оказало върху положителното име на човек, събитията, при които са станали известни, смисъла им за изясняване на въпрос от публичен интерес, дали са разкрити данни за персоналния и фамилния животи и други

Многократно неправителствени организации показаха опасения, че това може да докара до цензура и автоцензура. Въпреки това ръководещите резервираха критериите. Законовите текстове бяха атакувани пред Конституционен съд от Българска социалистическа партия.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР