Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на
Коментари Харесай

КС ще се произнесе за комисията за нова Конституция и за банковата несъстоятелност

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане всъщност настояването на президента за оповестяване противоконституционност на решение на болшинството в Народното събрание за основаване на Временна комисия за разглеждане на план на Конституцията. Определението е признато единомислещо, оповестиха от пресцентъра на съда.

Една от главните аргументи, заради които президентът се обърна към Конституционен съд е, че в решението за сформирането ѝ, което пристигна от ГЕРБ, депутатите записаха, че тя ще прави промени във импортирания план за нов главен закон, а това е пълномощие единствено на Велико Народно заседание. В претекстовете на Румен Радев се показва, че настоящият парламент има право да разисква единствено дали по плана следва да се свика Велико Народно заседание или не. Според него с признатото решение се надвишава конституционната подготвеност на Народното събрание и се нарушава правилото на правовата страна.

Днес Конституционен съд разгласи, че ще се произнесе и дали е спазен главният закон при част от многочислените промени в Закона за банковата неплатежоспособност (ЗБН) поради банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) и при основаването на краткотрайна комисия в Народното събрание за разискване на плана на ГЕРБ за нова Конституция. С избрания от през днешния ден двете каузи бяха позволени за разглеждане.

Искането за " анулация " на 9 разпореждания от ЗБН е на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). За допускането му са дали своят вот 11 конституционни съдии, а срещу е бил Гроздан Илиев, заяви " Лекс ".

За част от тези правила самият закон декларира, че се отнасят единствено за проблема с КТБ, други вкарват общи правила. Адвокатурата изрежда голям брой нарушавания на главния закон при деветте разпореждания - неприемливо назад деяние, противоречивост, неизясненост, нарушаване на правилото за тъждество пред закона и други.

За един от текстовете от ЗБН, по чието конституционосъобразност следва да се произнесе Конституционен съд, това е втори опит да бъде подложен на вниманието на членовете му. Става дума за §8 от преходните и заключителни разпореждания на ЗБН. С него се придаде назад деяние от 20 юни 2014 година на преформулираните през 2018 година учредения (чл. 59 ЗБН) за относителна нищожност на осъществени от кредитори на банката или от самата нея прихващания. Същевременно с друга наредба срокът за предявяването на исковете беше изменен от 2 на 5 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР