Конституционният съд да каже дали Народното събрание може чрез законодателни

...
Конституционният съд да каже дали Народното събрание може чрез законодателни
Коментари Харесай

Пореден опит: КС да каже може ли парламентът да закрива съдилища |

Конституционният съд да каже дали Народното събрание може посредством законодателни промени да закрива съдилища.

Предложението е на членовете на Гражданския съвет към Висшия правосъден съвет, които часове наред през днешния ден обсъждаха плана за промени в Закона за правосъдната власт за закриването на профилираното правораздаване и премахването на кариерните бонуси за членовете на Висш съдебен съвет и инспектората към него.

Вчера държавното управление утвърди промените в Закон за съдебната власт, препоръчани от правосъдния министър Надежда Йорданова и в този момент наред е Народното събрание да ги гласоподава или отхвърли.

Гражданският съвет реши да изпрати молба до всички депутати, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и до основния прокурор с искане да сезират Конституционен съд по проблема и това трябвало да стане преди започването на процедурата по разискване на законопроекта.

Съветът се разгласи изрично срещу закриването на специализирането съд и прокуратура, като разгласи, че не поддържа претекстовете и оценката за влияние. Според съвета те не са задълбочени и справедливи, защото не почиват на обективно проучване на активността на тези органи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР