Конституционния съд ще потвърди, че правосъдният министър може да иска

...
Конституционния съд ще потвърди, че правосъдният министър може да иска
Коментари Харесай

Доц. Киселова: КС ще потвърди, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор |

Конституционния съд ще удостовери, че правосъдният министър може да желае оставката на основния прокурор. Това предвижда пред БНТ преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова.

Тя обаче твърди, че това решение няма да промени нищо и съобщи, че чакането на мнение от КС е осигурило време за тези, които желаят да се забави търсенето на отговорност от Гешев.

Тя отбрани предложената в петък от ". Миналата седмица ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов обясни, че нуждата от правосъдна промяна е припозната от всички парламентарни групи. Тя обаче не би могла да се случи без промени в Конституцията и това е повода за основаването на комисията, която цели да бъде естрада за разискване на другите оферти. Иванов даде поръчка, че персонално ще търси поддръжка от всички парламентарни групи.

Доц. Киселова счита, че това е  " рационален ход " и добави, че в случай че дебатът за конституционна промяна се води редом със законодателството в правата комисия, то конституционната промяна би " зациклила " и би дала опция да се блокира цялата работа на Народното събрание.

Тя счита, че за не всяка част от желаната от държавното управление правосъдна промяна ще са нужни промени в главния закон и добави, че е срещу несъразмерната детайлизация на Конституцията.

По думите ѝ основният прокурор може да бъде отстранен във всеки един миг, стига да се събере болшинство. Според нея обаче премахването на Гешев е по-скоро институционален, в сравнение с личностен проблем.

" Концентрираха говоренето в една личност, сега към този момент е малко мъчно дебатът да се върне обратно ", счита тя.

Доц. Киселова разяснява, че тя е една от дребното, които поддържат съществуването на профилираното правораздаване. Тя обаче разяснява, че то не се занимава с корупция и даде образец, че множеството от делата в спецсъдилищата през предходната година са свързани с потреблението на СРС, както и че, огромна част от делата завършват със съглашения или с присъди до 3 години.

" Това ли е тежката престъпност, това ли е корупцията, с която се борим ", попита иронично тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР