Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за

...
Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна искането на Радев по текстове в закона за здравето

Конституционните съдии единомислещо позволиха настояването на президента Румен Радев за определяне на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май изключителна епидемиологична конюнктура, заяви БНР. Съдиите са дали едномесечен период на заинтригуваните страни, с цел да дадат мнение по измененията.

Държавният глава оспорва въвеждането на изключителната епидемиологична конюнктура с решение на Министерския съвет и опцията тя да бъде безсрочна. Според него с измененията в здравния закон се позволяват ограничавания на съществени права - като правото на напредване и труд, без да се показва докога, а преценката се трансферира на държавното управление.

Противоречие с Конституцията Румен Радев вижда и в наредбите, свързани с хипотезите, при които държавният основен контрольор прави оценка епидемиологичния риск.

Заради спецификата на оспорвания закон Конституционният съд е изискал мнения, с изключение на от адвокати, и от вирусолози. По информация на „ Хоризонт “, с цел да може да се ориентира в спецификата и заплахата от болестта от Covid-19 и да реши дали ограничавания на правата на жителите са реципрочни на тях, съдът желае да чуе мнението на вирусолозите като Тодор Кантарджиев и Атанас Мангъров, и на ръководителя на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски.

След като получат мненията, конституционните съдии ще се произнесат по настояването всъщност, което, в случай че в това време не бъде удължена изключителната епидемиологична конюнктура, ще стане след края ѝ - 14 юни. Съдия-докладчик е Павлина Панова. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР