Конституционните промени връщат България преди 1989 г.Оттук нататък политиците ще

...
Конституционните промени връщат България преди 1989 г.Оттук нататък политиците ще
Коментари Харесай

Бойко Рашков: ППДБ, ГЕРБ и ДПС връщат България в комунизма

Конституционните промени връщат България преди 1989 година

Оттук нататък политиците ще дефинират кой е основен прокурор. Единствената ми вяра е, че ще бъдат анулирани от Конституционния съд.

Това съобщи в предаването " ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев " депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По време на окончателното гласоподаване на конституционните промени в края на предходната година Рашков се разгласи срещу предложените от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи промени, съобщи OFFnews.bg.

" Освен че сме изправени пред политическото завладяване на прокуратурата в нашата страна посредством главния закон, в този момент по силата на тази тройка - ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще завземем регулаторните органи. Опасението ми е, че в случай че по този начин вървим, ще се надигнем в действителност пред член 1 на Конституцията преди няколко десетилетия, само че в този момент на тройката (ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи - б.р.) ", съобщи Бойко Рашков.

Рашков подчерта, че съгласно Конституцията народните представители би трябвало да гласоподават по съвест и по този начин е направил самият той в тази ситуация. Аргументира се, че с дейностите си няма да зачертае своята биография.

Депутатът от ПП-ДБ изясни, че преди 1989 година основният прокурор се е избирал от Народното събрание. Парламентът е можел да го отзове и да назначи нов на негово място, когато изиска. По думите на Рашков в този момент сме се върнали в съвсем същата обстановка - ще се избира " комфортен основен прокурор ".

" Аз им обясних, че това е връщане обратно във времето, а те го оповестиха за промяна. Тя по формулировка е смяна, която води напред, а не обратно. (...) Убеден съм, че това, което се одобри от болшинството, е нездравословно за обществото, правосъдната власт и самите политици ", съобщи някогашният министър.

Рашков е на мнение, че най-съществената конституционна смяна е разделянето на Висшия правосъден съвет на две елементи. Според него в случай че тази наклонност " продължи ", може да чакаме и новосъздаденият прокурорски съвет да се " раздроби ".

" Овладяването на прокурската гилдия в правосъдната власт значи, че на следващия ден всеки един политик ще може да се окаже обект на противозаконни следствия, тогава когато мястото му в пленарната зала бъде заето от различен ", изясни Рашков.

Според него с приемането на конституционните промени се отварят доста благоприятни условия за възможни тоталитарни подходи на ръководство. По думите обаче му никой от настоящето парламентарно болшинство не си дава сметка за това, тъй като не гледа напред, към бъдещето.

Той заяви също по този начин, че е виждал прекратеното дело по " Барселонагейт "  и че по него години наред не се е работило, и то умишлено.  " Не може да има доказателства по дело, по което съзнателно не се е работило ", коментира Рашков.

Колкото до политическото си бъдеще някогашният вътрешен министър разяснява, че не е партиен член и че няма такова желание. На въпрос дали ще напусне ПП-ДБ Бойко Рашков отговори, че " феновете не трябва да се тормозят ", тъй като е " предвидим човек "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР