Конституционната реформа в Русия, предложена от президента Владимир Путин Владимир

...
Конституционната реформа в Русия, предложена от президента Владимир Путин Владимир
Коментари Харесай

Медии: Ще променят до промени в Русия предложените от Владимир Путин реформи

Конституционната промяна в Русия, препоръчана от президента Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в годишното му обръщение от 15 януари, ще остави неизменими правата и свободите, обезпечени на съветските жители от главния закон. Това декларира пред в. "Росийская газета " Павел Крашениников, който оглавява законодателната комисия в Държавната дума (долната камара на парламента) и е съпредседател на работната група, подготвяща ремонти в конституцията.

Групата ще създаде и ще оформи юридически механизма за общоруско гласоподаване по предвижданите промени, отбелязва депутатът. Путин подчертал на заседание с специалистите, че смисълът на поправките е да усилят ролята на гражданското общество в Русия и на политическите партии.

Путин е срещу безграничен президентски мандат

"Русия остава президентска република, само че ще стане по-отворена страна. Очаква се активността на силовите органи да стане по-прозрачна и подотчетна на обществото. Щом в главния закон бъдат затвърдени обществените задължения на страната, никой към този момент не ще може да ощети тези ползи на жителите, базирайки се на моментните финансови компликации ", твърди Крашениников.

Стремежът е поправките да обезпечат приоритет на конституцията най-много в отбраната на гражданските права. Това значи, че нормите на интернационалното право могат да работят в Русия единствено в онази част, в която не опонират на нашата конституция, акцентира събеседникът на московския официоз.

"Не се ли крие в юридическите детайлности антиконституционен демон ", пита се политологът Георгий Бовт, чийто коментар помества на уеб страницата си радио "Бизнес Еф Ем ". "Русия може да влиза в нови контракти, чиито правила са в несъгласие с националните закони. И в случай че тя подпише подобен контракт, значи нормата на контракта получава приоритет пред националния закон. Иначе смисълът да водиш интернационалните договаряния с такава страна мощно се трансформира ", показва аналитикът.

Новият съветски кабинет ще работи за Путин

Авторът изброява и други проблематични съгласно него моменти от идната промяна в съветската власт, засягащи по-специално връзките сред Народното събрание и държавното управление. "Какъв механизъм ще попречи да вземем за пример парламентарната съпротива, пък и не опозицията, да натрапи на премиера министри, които той не желае да види? И ще може ли министър председателят да прокара хора, които не желае да види Народното събрание, само че желае да ги види примерно президентът? ", пита той.

"В една класическа парламентарна република всички тези механизми са изцяло ясни и изпипани в десетки страни, ами у нас по какъв начин ще стане? ", недоумява съветският специалист.

"Предложенията за промени в главния закон на Русия съставляват лозунги, предизвестия, задатъци или обещания, адресирани до разнообразни групи от електората " преди изборите за нов парламент през 2021 година, написа "Независимая газета ".

"Властовата система обаче става същата и даже под сурдинка лишава някои компетенции от Конституционния съд. Изобщо конституцията не е доста подобаващ инструмент за сходни политически интервенции. На това от горната страна всичко ще се приема бързешком, без съществени полемики, без действителен политически разговор. Разбира се, че няма учредения да назовем всичко това конституционна промяна. Виждаме една политическа предизборна маневра. И доста тъпо, в действителност, че като едно от средствата за нея е определена конституцията ", прибавя изданието.

"Руската съпротива не откри по какъв начин да отвърне на президентското предложение за промени в конституцията ", написа "Комерсант ". "Извънпарламентарната опозиционна партия "Яблоко " съобщи през вчерашния ден, че основава съвет за разработка на различни ремонти и ще упорства те да бъдат прегледани на референдум. Друг опозиционер - Алексей Навални - назова сегашната конституция отвратителна, тъй като съдържа механизъм за узурпиране на властта, а живеещият в заточение някогашен олигарх Михаил Ходорковски предложи да се свика конституционно заседание ", отбелязва вестникът.

Осем задържани по време на шествие на правозащитници в Москва

"Руският режим повежда уверено нахлуване, а опозицията се обърка и направи неточност ", разяснява политологът Абас Галямов. "Налага се усещането, че опозицията сама не може да схване какво би трябвало да прави - да отстоява ли конституцията, да не я ли отстоява, да зове за спазването ѝ или да предложи собствен вид ", обобщава сътрудника му Алексей Макаркин. Според източници на "Известия " общоруско гласоподаване за конституционните промени може да бъде планувано до май тази година.

"Първото усещане от събитията е следното: Путин е с нас за безконечни времена ", разяснява създател на "Ведомости ". "Преобладава чувството, че всичко ще закостенее така, както се движи " - предвижданата промяна "ще бетонира режима още повече и ще понижи опциите за политическа ротация на елитите " в Русия ", счита той. "Путин се престраши да направи промени, в действителност, с цел да отбрани режима от промени ", заключава наблюдаващият на "Ведомости ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР