Констатираните нарушения при стоежа на сградата Златен век се отнасят

...
Констатираните нарушения при стоежа на сградата Златен век се отнасят
Коментари Харесай

Аврамова: Нарушенията на сградата "Златен век" са за подземните етажи и съседен терен

Констатираните нарушавания при стоежа на постройката " Златен век " се отнасят до подземните етажи, както и до прилежащ терен, по който се работи, само че няма строителни бумаги. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, представена от " Фокус ".

Вчера след среща при министър-председателя Бойко Борисов с кметът на София Йорданка Фандъкова, тя е декларирала, че разрешението за градеж на постройката " Златен век " е изтекло и е поискала от министъра на районното развиване и благоустройството да бъдат подхванати дейности по прекъсване на строителството на постройката.

" Проверката на плана " Златен век " завърши през вчерашния ден, има направен констативен акт – възложителите са известени и той ще им бъде връчен. Касае се за несъблюдение на действия, които са залегнали в плана. Става дума за преносими платформи за коли, които би трябвало да обслужват подземните равнища. И настрана за един терен, който е прилежащ и в който се работи, само че няма строителни бумаги ", уточни Аврамова.

Тя изясни, че всички констатации, направени от Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) дават задоволително учредения градежът да бъде спрян. Проверката от надзора беше направена през вчерашния ден - по-малко от час, откакто за разпореждането на премиера Бойко Борисов за прекъсването на обекта.

По думите на Аврамова възложителите имат 7-дневен период, в който могат да възразят, след което се издава заповедта за прекъсване на градежа. " Всички инспекции, които са осъществявани до този миг от строителния надзор, са правени от районната дирекция. Това е първата инспекция, която се прави от централната дирекция – персонално арх. Нестеров е взел участие при инспекцията както на място на градежа, по този начин и при прегледа на всички строителни бумаги ", уточни Аврамова.

Тя добави, че предписанието в акта е за прекъсване на градежа и премахване на всички позволени нарушавания по време на строителството. " Към момента има инспекция на Специализирана прокуратура, подадени са всички документи – ще бъдат прегледани от издаването на разрешението за градеж до настоящия миг на строителството. В същото време инициативният комитет е подал тъжба в Софийския административен съд, тъй че и там следва дело ", сподели още Аврамова. В отговор на дали има догадка, при която постройката може да бъде разрушена, районният министър разяснява, че би трябвало да приключат всички инспекции и чак тогава ще стане известно какво ще се случи.

Вчера след среща при министър-председателя Бойко Борисов с кметът на София Йорданка Фандъков, тя е декларирала, че разрешението за градеж на постройката " Златен век " е изтекло. Кметът е изискал от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова да бъдат подхванати дейности по прекъсване на строителството на постройката.

След като на 28 март на конференция управлението на строителния контрол разгласи, че ще чака заключенията на съда за законността на обекта, само че го стопира отчасти поради нередности, в този момент оказва се, че две инспекции - на 20 и 26 март, са открили нарушавания на нормативната уредба. Срещу строителството на високата над 100 метра постройка от повече от година стачкуват безрезултатно поданици на квартала. Последният митинг беше преди два дни, когато към 200 софиянци се събраха на митинг пред градежа на 120-метровата постройка.

Сградата " Златен век " е план на строителната компания " Артекс ", която е продала на цени по-ниски от пазарните жилища на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и други. Покрай абсурда спорни изказвания дадоха основният проектант на София Здравко Здравков, който разгласи, че тя от ноември 2017 година се строи без настоящо позволение за градеж. В същото време от дирекцията за строителен надзор пък акцентираха, че постройката е законна, тъй като има строителни бумаги, само че дали всичко с нея е наред ще реши Върховният административен съд.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (117)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР