Констатирани са редица сериозни нарушения, и то системни, казва министърът

...
Констатирани са редица сериозни нарушения, и то системни, казва министърът
Коментари Харесай

В германските кланици се работи и по над 16 часа

Констатирани са редица съществени нарушавания, и то систематични, споделя министърът на труда на провинция Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман. В интервала от юли до септември са инспектирани 30 от 34-те кланици в района, в които работят общо 17 000 души. И въпреки досега да са тествани единствено 40 % от документите, към този момент са открити 3000 нарушавания на работното време, 900 нарушавания на медицинските разпореждания и 100 механически нередности с висок евентуален риск за здравето и сигурността на хората.

В някои случаи чиновниците е трябвало да работят над 16 часа дневно (при позволени най-много 10). Освен това: неправилно боравене с рискови материали, затворени спешни изходи, рисково износени принадлежности. Експлоатацията и неразбираемите трудово-правни връзки засягат най-вече задграничните служащи, написа изданието " PR Online " и добавя, че единствено две заводи са се оказали изрядни и при тях са били открити единствено " дребни недостатъци ". Интересното в тази ситуация е, че двете предприятия (за преправка на колбаси) работят съвсем напълно със личен непрекъснат личен състав. В останалите заводи огромна част от служащите - най-вече от Румъния, Полша или България - са наети посредством контракти с подизпълнители. Поради тази причина правосъдна отговорност за нарушение на разпоредбите за работното време може да се търси единствено от подизпълнителите, само че не и от операторите на кланиците.

Условията на труд в кланиците и употребата на служащи с ниски заплати от България или Румъния се разискват от години, написа в коментар за WDR Щефан Лаушер. Според него обстановката би могла да се усъвършенства посредством оказването на повече напън и надзор от страна на институциите. Но данните демонстрират тъкмо противоположното - контролът в месната индустрия е намалял. А санкциите в размер от 7500 евро за нарушение на работното време са същинска насмешка. " Трябва да помислим повече за размера на санкциите ", съобщи министърът на труда Лауман и заяви, че счита да сътвори национална консултативна мрежа, посредством която нископлатените служащи от Югоизточна Европа могат да се осведомят за правата си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР