Kонстатацията, че прокуратурата минава в настъпление по-скоро е вярна. Аз

...
Kонстатацията, че прокуратурата минава в настъпление по-скоро е вярна. Аз
Коментари Харесай

Росен Рашков за ареста на Борисов: Бързали са, искали са да покажат, че и божествата могат да кървят

Kонстатацията, че прокуратурата минава в нахлуване по-скоро е вярна. Аз мога да прибавя и че единствено в България гл. прокурор наподобява на политическа фигура, той се държи като политик, взе участие в подобен вид полемики, той е различим сравнимо с една политическа фигура. В една страна, в която има господство на правото, изрично не е по този начин. Това съобщи адв. Росен Рашков от " Правосъдие за всеки " в студиото на ФАКТИ .

" В момента в действителност има подобен миг на престрелка сред две и институции и евентуално това е подбудено от промяната на управлението, още от времето, когато Бойко Рашков стана длъжностен министър на вътрешните работи. Това сигурно се отразява на качеството на работата на всяка една от двете институции, само че аз мисля, че измененията в Министерство на вътрешните работи са главно в положителна тенденция. Доказателство за това е, че беше потърсена отговорност най-малкото неотложно, бяха предоставени материали във връзка с побоя под колоните на Министерски съвет, потърсена беше отговорност и беше стартирано произвеждане във връзка с лица от персоналния състав на Министерство на вътрешните работи, които участваха в това неуместно, безумно, срамно деяние.

На Министерство на вътрешните работи не би трябвало да му се икономисват похвалите, че доста сполучливо съумя да свие размера на купения избор, тъй като с акциите си съгласно мен способства най-малко една концепция да бъдат по-честни изборите. Така, че в Министерство на вътрешните работи по-скоро може да се каже, че измененията и промените са положителни, не същото мога да кажа за българското държавно обвиняване.

Безспорно отводът на прокуратурата да довърши или да продължи тези дейности и освобождението на арестуваните лица (Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова - бел. ред.) чисто обществено евентуално е довело до някакви репутационни вреди и за Министерство на вътрешните работи, и за ръководещата коалиция. По отношение на европейската прокуратура да стартираме с това - тя е основана на съображение на няколко нормативни акта - правилник, инструкция, по-конкретно Регламент 1939, който е директно използван всяка страна-членка. Европрокуратурата има изключителна подготвеност в избран тип действия - когато има действия, които са свързани с финансови злоупотреби, директно засягане на финансовите ползи на Съюза, намесени с европейски пари - както го схващат хората. Там тя има право освен да стартира следствие съответно, тя има право да изземе почнало такова.

Това, което тук е почнало и някой си мисли, че може би за следващ път ще бъде заметено и ще се покрие, както е ставало до момента, тънката разлика е, че в случай че в този отчет на АДФИ, който от предходната година се оказа, че го има - за няколко стотин милиона - и се окаже, че има намесени европейски средства, това попада под експлицитната подготвеност на европрокуратурата и тя може да изземе цялото дело.

Създаден е към този момент подобен казус, че има възможност да има някаква конкуренция и тогава в това число на нашето обвиняване ще му се наложи, желае и не желае, да стартира да работи. Нагледал съм се през годините на двойния стандарт, който ползва държавното обвиняване - по какъв начин за избрани лица и действия е сляпо ", сподели той.

Той изясни, че неналичието на опция да има правосъден надзор сега на отводите от формиране на досъдебно произвеждане се явява най-сериозният чадър и най-голямото безвластие, който води до иманентното възприятие за липса на правдивост у българите.

" Няма спор - Министерство на вътрешните работи е позволило някакви пороци, най-малкото за присъединяване и при данни за присъединяване на лица, които са били членове на Министерски съвет, тези дейности по следствие е трябвало да бъдат осъществени от следовател, това не е направено. Може би генезисът на това се крие в дълбокото съмнение сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Вероятно са бързали и не са желали да изтече информация, може да са желали да покажат на хората, че въпреки всичко божествата могат да кървят, че и против тях може да има следствие и те също могат да бъдат арестувани, могат да бъдат обект на следствие и може да бъде огромно извършено следствие. А евентуално и в случай че е имало разпит по отношение на следствие на европейската прокуратура и те са длъжни да извършат тези дейности. Независимо от уреденото в националното право, в случай че действието, което европейската прокуратура проверява е от нейната подготвеност, то е ясно че евентуално и по националното право ще бъде някакъв тип закононарушение, тя го изземва. Възможно е тук да има нещо, което ние не знаем - да се води редом следствие.

В момента прокуратурата е Dominus litis - стопанин на досъдебното произвеждане и тя взема решение. Ако обаче успеем законодателно на идващ стадий да стигнем до правосъден надзор върху тези отводи, най-малко мъничко, отчасти този проблем ще бъде решен ", добави той.

Целия диалог с адв. Росен Рашков гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР