Констатациите, които направи президентът Румен Радев на вчерашната среща за

...
Констатациите, които направи президентът Румен Радев на вчерашната среща за
Коментари Харесай

Кольо Колев: Купуването на избори се е превърнало в бизнес

Констатациите, които направи президентът Румен Радев на вчерашната среща за изборните правила, са безусловно правилни. Купуването на избори в действителност е бизнес, в който вземат участие десетки милиони, в случай че не и повече. Има корпоративен, т.е. заставен избор. Проблем са недействителните бюлетини. И въпросът е какво да се прави. Това разяснява социологът Кольо Колев в изявление за " Фокус ". Той обаче се съмнява, че машинното гласоподаване е панацея за всички тези проблеми.
Много малко хора си дават сметка, че на практика няма безусловно никакъв надзор на преброяването на бюлетините, първичното броене на бюлетините. Фактически те се броят един единствен път и край. След това в медиите се появяват някакви изявления „ първото качване на бюлетините “, „ второто вкарване на бюлетините “ – това не е правилно. Там се качват единствено протоколи. Затова тези хора, които са в час с този развой от години, споделят, че би трябвало да се даде квота, примерно да кажем 5% на наново броене, счита Колев. По думите му би трябвало да се вкарат административни и задоволително наказателни наказания за СИК и предумишлени изкривявания на преброяването.
Веднъж формиран един обичайно изглеждащ протокол без неточности, от тук нататък е доста мъчно да бъдат отворени първичните документи. Сами си давате сметка, защо става дума. Освен това, споделя се доста недействителни бюлетини и по този начин нататък. Добре. Защо? Има ли разбор на това? Няма действителен разбор, тъй като подобен разбор може да бъде изработен единствено въз основата на работата с действителните бюлетини. Да се види защо става дума: за умишлена девалидизация, за неумение на гласоподавателите да работят с тази бюлетина, за механически неточности. Затова споделям – би трябвало да има опция да бъдат отваряни чувалите с бюлетини и да бъде работено с първичните материали. Без това е невероятно непосредствено да се каже, какъв е казусът, посочи още социологът.
Кольо Колев напомни, че на евроизборите, където имаше опция за машинно гласоподаване, в 23 секции имаше изгубени флашки. И се наложи да бъде работено още веднъж с протоколите. Но същите тези протоколи са направени от същите тези секционни изборни комисии. И машините няма да решат това нещо. Особено при сегашните системи, където имаме двойния вид гласоподаване – или машинно, или хартиено. И може да се гласоподава и на хартия, и на машина, изясни тезата си Колев.
Според него даже и да се премине напълно на машинно гласоподаване, ще останат към 20% от гласоподавателите, които не могат да се оправят с тези машини. " Хора, които не пипат компютри, за които телефонът е аленото копче, което би трябвало да се натисне, с цел да може синовете и внуците да се обадят. Така че вижте, машините са изцяло вероятни и като обект на съзнателно посягане, като всяка машина извинявайте като отидете на касата в който и да е супермаркет споделя: тук ми свърши хартията, изчакайте в този момент да сложим нова ролка... ", изясни социологът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР