Константин МишевЩе ви разкажа за една отвратителна кражба на интелектуална

...
Константин МишевЩе ви разкажа за една отвратителна кражба на интелектуална
Коментари Харесай

Как по български пуснаха филм за Джеймс Бонд с крадено заглавие

Константин Мишев

Ще ви опиша за една отвратителна кражба на интелектуална благосъстоятелност в България.

През 1985 година е премиерата на българския филм " Смъртта може да изчака ". Режисьор е моят другар Евгений Михайлов. Операторка е друга моя другарка - Ели Михайлова. В една от функциите взе участие трети мой непосредствен другар - Огнян Купенов. Главната роля извършва Момчил - синът на великия Апостол Карамитев, а другата водеща роля е на огромния Тодор Колев.

Гледах кино лентата чак след измененията. Нямаше по какъв начин по-рано. Бях бежанец, когато са прожектирали за първи път този филм в България.

И предходната година под същото заглавие (на български език) беше разгласен филм за Джеймс Бонд, който потегля по кината от този април. Оригиналното заглавие на кино лентата е " No Time to Die ".

И по този начин... " Няма време за умиране " стана по български " Смъртта може да изчака ". Убеден съм, че режисьорът Кери Джорджи Фукунага не знае, че в България неговият филм е пуснат с крадено заглавие. Нито изпълнителят на основната роля Даниъл Крейг знае.

Двата кино лентата са на напълно разнообразни тематики. Само името е същото.

Та и аз желая гибелта малко да ме изчака. Искам да видя, че в моята България към този момент не се краде.

А се краде... от приватизация до еврофондове. Та чак до имена на филми.

Всичко се краде. Ще кажете, че това е малък проблем. Не е! Нарича се кражба на интелектуална благосъстоятелност. И няма по-отвратителна кражба от тази.

Да ти откраднат името на кино лентата...
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР