Константин МишевИредентизъм. Какво означава това понятие? Не обичам да използвам

...
Константин МишевИредентизъм. Какво означава това понятие? Не обичам да използвам
Коментари Харесай

Потиснатите народи в Руската федерация да започнат борба за самооределение и независимост

Константин Мишев

Иредентизъм. Какво значи това разбиране? Не обичам да употребявам чуждици, само че в този момент се постанова. Иредентизъм идва от италианската дума " irredento "...или нещо, което не е избавено или още не е присъединено. Или просто не е станало още твое, а ти принадлежи. През 19-ти век иредентизмът може и да е бил основателна доктрина и процедура за присъединението на територии към нацията-майка. Така беше до Втората международна война. Нали Хитлер употребява точно тезата на иредентизма, с цел да причисли Австрия и Судетите към Третия Райх. Смятах, че в никакъв случай няма да доживея до нов иредентизъм.

Световният ред, който беше въведен след Втората международна война и изключително след края на Студената война,

отхвърляше насилственото анексиране на територии и хора

Каквато и да е историята и какъвто и да е етническият генезис на популацията. Но пристигна путинисткото настъпление в Крим, а през днешния ден в Донецк и Луганск и Украйна. Как да го обясня по понятен метод?

Ясно е, че в Западните околности живеят българи. И несъмнено, че тези територии бяха отнети по жесток метод от България. Но това значи ли да изпратим танкове там и да ги присъединим принудително? Същото важи и за Кърджали. Има ли право Турция да изпрати свои танкове в българските земи и да употребява тезата за иредентизма, защото там болшинството са етнически турци? Или Албания да влезе с танкове в Косово? Или Китайската национална република да окупира Тайван?

Добре... щом желаят путинистите иредентизъм....ами знаете ли кое е противоположното? Във Руската федерация има толкоз доста разнообразни нации с друга от съветската империя история, просвета и вяра. Но щом доживях до нео-иредентизма се надявам да видя и другото. Как потиснатите нации в тази необятна като територия страна стартират

битка за самооределение

На иредентизма може да се отговори единствено с битка за самостоятелност. Или както е споделил народът: " Който копае гроб другиму, самичък пада в него! "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР