Константин Максимович Секов е най-възрастният шлосер в България, или поне

...
Константин Максимович Секов е най-възрастният шлосер в България, или поне
Коментари Харесай

Дядо Константин навърши 90 г., но все още ходи на работа

Константин Максимович Секов е най-възрастният стругар в България, или най-малко по този начин настояват сътрудниците му от компания за машиностроене в Източна индустриална зона в Хасково, заяви локалният уебсайт " Хасково Нет ".

През уикенда дядо Костя отпразнува 90-годишен празник с другари и сътрудници в локално заведение. Той има зад тила си 76 години стаж в специалността. Константин Секов е от по този начин наречените таврийски българи, населяващи земите на днешна Украйна. През 1944 година огромна част от популацията е изселено от Кримския полуостров. На 14-годишна възраст той и родителите му се заселват в град Тавда, където той стартира работа в цех за алкохол.

Впоследствие Константин усвоява шлосерството, завършвайки профилирано учебно заведение. 4 години по-късно се заселва в Таджикистан, където работи като стругар, в това число и шеф на завод - от 1959 до 1992 година. Тогава идва в България и стартира работа в хасковско дружество, където работи и до ден сегашен.

Казва, че към момента дава препоръки на по-младите си сътрудници. Споделя, че към този момент специалността не е толкоз привлекателна за младите, поради най-вече ниското възнаграждение, а преди години специалността е била ценена поради многото огромни фабрики и търсенето на работна ръка.

Бай Костя обаче е безапелационен, че ще работи до момента в който може.

" Обичам шлосерната работа. Така съм привикнал от младини и по този начин ще не преставам ", споделя възрастният мъж. Той е безапелационен, че работата крепи индивида, само че човек би трябвало да се отнася отговорно към нея. " Ако обичаш работата си, значи всичко върви обикновено ", споделя мъжът.

Именно в работата намира избавление от самотата от 10 години насам, след гибелта на брачната половинка му. Споделя, че има 3 деца, 5 внука и 10 правнука, само че те били в разнообразни градове в страната и отвън нея. За юбилея си, Константин получи доста дарове и поздравления от другари и сътрудници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР