Константин Игнатов е готов да осигури 20 млн. долара, за

...
Константин Игнатов е готов да осигури 20 млн. долара, за
Коментари Харесай

Братът на създателката на OneCoin Ружа Игнатова иска да бъде пуснат под домашен арест

Константин Игнатов е подготвен да обезпечи 20 млн. $, с цел да бъде под домакински арест

[Carribean FinTech Seminar] Документ
Искане на Константин Игнатов за освобождение под гаранция
Документ
Следствени материали за претършуване на жилищата на Марк Скот
Арестуваният в Съединени американски щати водач на OneCoin Константин Игнатов е изискал от съда да бъде освободен под гаранция, до момента в който трае делото против него по обвиняване в сговор за осъществяване на машинация. Това излиза наяве от писмо до съдията, подадено от неговите юристи на 17 юни и очевидно в американската електронна правосъдна система PACER. Предложението на брата на Ружа Игнатова - създателката на OneCoin, която съгласно щатските прокурори е лъжлива скица, е да обезпечи 20 млн. $ гаранция и да се съгласи на 24-часова въоръжена отбрана, за която той да заплаща.

Адвокатите на Игнатов акцентират, че той не е арестуван за закононарушение, включващо принуждение, и изреждат други проблеми, в които съдът е разрешил на обвинени домакински арест, измежду които и основателя на най-голямата Понци скица в света Бърни Мейдоф. В поддръжка на българина с немски паспорт са приложени и 23 писма от близки - родителите на Игнатов, бременната му другарка и нейните родители, негови сътрудници в бойните спортове и други

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Как се стигна дотук

Константин Игнатов бе задържан на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се е готвел да напусне Съединени американски щати. Той идва на 27 февруари, като е провел редица срещи с локални лица, промотиращи OneCoin. Два дни след ареста му Съединени американски щати публично афишират, че той е обвинен, както и сестра му Ружа, която е в неопределеност. Докато Константин е упрекнат единствено в сговор за осъществяване на машинация, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинявания още от 2017 година, за които сумарно може да лежи 85 години.

След задържането му Игнатов е изместен в Ню Йорк, защото обвиняванията са повдигнати от прокуратурата на Southern District of New York, която се занимава с множеството случаи на огромни финансови измами. Понастоящем той се намира във федералния арест Manhattan Metropolitan Correctional Center, като съдът в началото през март реши, че не предстои на освобождение под гаранция, защото има висок риск да се укрие. Това е малко или повече общоприета политика за непознати жители (Игнатов е с немски паспорт).

Като мотив против това юристите на Игнатов акцентират, че той е влезнал в Съединени американски щати, знаейки за следствията против OneCoin. Шест месеца преди идването му за пране на пари от OneCoin е задържан американският юрист Марк Скот, който в писмото е наименуван " чиновник на OneCoin ". При арестуването му от OneCoin отхвърлиха пред " Капитал " да имат взаимоотношения с него, а самият Скот, чието чуване е планувано за октомври, желае делото да бъде прекъснато, като упорства, че обвиняването не е посочило обстоятелства, че той е знаел за възможна престъпна активност на OneCoin.

Според отбраната на Игнатов е значимо да се регистрира и че той не е опитал да избяга, когато на влизане в страната са претърсени телефона и преносимия компютър му, а е тръгнал да излиза от Съединени американски щати седмица по-късно, когато е завършил пътуването си. Невярно заявената пред имиграционните управляващи цел на пътуването му се изяснява също с терзание към следствията на OneCoin. Въпреки че е играч по MMA, юристите му пледират, че той не е социална опасност - няма престъпно досие и обвиняванията не са свързани с принуждение или оръжия. Друг мотив е и че в ареста той ще бъде усложнен да приготви отбраната си.

В началото на юни на авансово чуване Игнатов не се призна за отговорен и следва да се насрочи разглеждане на обвиняванията всъщност.

Офертата на Игнатов

Предложението към съда е Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да населява с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано непрекъснато от посочен от управляващите въоръжен екип, които ще имат право да употребяват мощ, ако реши да напуща парцела без позволение. Там той ще бъде под домакински арест, като ще се позволяват единствено утвърдени гости. Няма да се позволява контакт с другите обвинени по делото без наличие на юристи, с известни жертви или очевидци. Няма да употребява интернет и компютър, с изключение на с цел да се среща с материали по делото и да си приготвя отбраната, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със чиновници на OneCoin, да съобщи паспорта си, да бъде наблюдаван с електронна гривна и по-всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

Към това се прибавя и 20 млн. $ гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансово виновни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. $ под формата на парцели на другари в Съединени американски щати и 8.5 млн. $ кеш.

В писмото са посочени сходни проблеми, където от обвинени са препоръчани аналогични или даже по-леки ограничения, които съдът е приел. Вероятно в околните дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак по-късно съдията ще реши дали да почете настояването. Техни причини евентуално биха били, че главният обвинен - Ружа Игнатова, към момента не е арестувана и се укрива, евентуално в страна без съглашение за екстрадиция със Съединени американски щати. При по-леки условия Константин Игнатов би могъл да опита да се свърже с нея и да продължат твърдяната незаконна активност, към момента не всички средства от нея са проследени и може да се направи опит те да се пренасочат и прикрият, тя да помогне възможен негов опит за бягство и така нататък

Всички обичат Константин

Другата линия на отбрана на юристите на Игнатов е да изградят облика му на човек, който не би се укрил от правораздаването му. За задачата са показани 23 разнообразни писма в негова поддръжка, които го обрисуват като добър другар, фен на животните, бранител на разнообразни благородни дела, грижлив наследник и очакващ скоро да стане татко.

С писма зад него застават майка му Веска (в ранните години на OneCoin тя е притежател и шеф на главните български сдружения,с вързани с криптовалутата) и татко му Пламен, приятелката му Кристина и нейни родственици, а също и голям брой сподвижници от тренировките му бойни изкуства, в това число и трикратния международен първенец по самбо Росен Димитров, брат му Румен и техните родители. Писма от сътрудници от OneCoin обяснимо няма, като единственото обвързвано с криптовалутната компания лице е адвокатка, правеща част от вписванията по партидите на българските сдружения. Писмо от Ружа Игнатова също няма. Още една българска съучастничка

Междувременно от различен документ по делото излиза наяве че следствието на Съединени американски щати е разглеждало и още един български съизвършител. Това проличава от следствените материали, на база на които е издадена правосъдната заповед за претършуване на жилищата на Марк Скот и изземване на документи и техника от тях. Тя не е посочена по име, а като CC-3 (co-conspirator 3), само че е посочена като Head of Legal and Compliance на OneCoin. С такава купа до 2017 година се представяше Ирина Дилкинска. В документа е посочена и компания " Би енд Ен консулт ", през която са минавали суми от OneCoin. До 2017 година Дилкинска е шеф и краен притежател на сдружението. Скот не е разкрил информация за връзките на CC-3 с OneCoin на финансова компания, наета да ръководи основани от него фондове, които съгласно прокуратурата са употребявани за пране на пари. Вместо това тя е показана като откривател на технология, а " Би енд Ен консулт " я е предоставяла за прилагане на свързани с OneCoin компании. Засега не е известно Дилкинска да има повдигнати обвинявания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР