Константин Бачийски и неговата идея, която слага край на автомобилните

...
Константин Бачийски и неговата идея, която слага край на автомобилните
Коментари Харесай

Kрай на автомобилните задръствания в Бургас

Константин Бачийски и неговата концепция, която поставя завършек на автомобилните тапи в Бургас

Изграждането на „ безконфликтни “ кръстовища на два етажа в пет свръхнатоварени от автомобилния поток места ще реши казуса със тапите в Бургас – предвижда претендентът за кмет.

Проблемните зони са „ Билковата аптека “, където се пресичат бул. „ Ботев “ и „ Сан Стефано “, „ Новата поща “, където се пресичат бул. „ Стефан Стамболов “ и „ Сан Стефано “, кръстовището до учебно заведение „ Васил Априлов “, пресечна точка сред бул. „ Демокрация “ и „ Сан Стефано “, „ У “ образното кръстовище до УМБАЛ Бургас и това на „ Трапезица “.

Трябва ли още 4 години жителите на Бургас да не престават да прекарват живота си в тапи? “ - попита Бачийски. Заместването на съществуващите уреди с безконфликни кръстовища на два етажа ще извежда автомобилния трафик бързо, ще понижи отделянето на нездравословни излъчвания и ще редуцира времето за изчакване и прекосяване през града. Това ще отпуши трафика и ще реши казуса на хората, които прекарват часове седмично чакайки в своите коли.

Според дългогодишният проблем със тапите на „ Билковата “ аптека ще спре да съществува, в случай че там се построи кръстовище на две равнища. Подземната му част ситуирана по посока Христо Ботев ще поема идващите от и отиващите към „ Трапезица “. В момента там „ зелен “ светофар има на 120 секунди и това води до образуването на колони от коли, които в „ час пик “ отделят внушително количество изгорели газове, които въздействат и на здравето на хората, а Бургас е един от първенците в страната по дихателни и онкологични болести.

За да се отстранят „ тапите “ на кръстовището на „ Новата поща “, там също ще се обособи подземна и надземна част, както на „ Билковата аптека “.

В региона на пресечната точка сред бул. Сан Стефано “ и „ Демокрация “ може да се употребява съществуващата денивелация и също да се обособи подземно равнище, което да поеме трафика от и към к-с „ Лазур “.

Константин Бачийски и членовете на екипа му, които работят по концепцията, отделят и особено внимание на  „ Трапезица “. Предложението е директният трафик към и от Созопол да минава по равнище, издигнато над съществуващото кръгово придвижване, сходно на това за Созопол.

Съответно за „ У “ образното кръстовище до УМБАЛ Бургас се възнамерява създаване на тунел, който да поеме автомобилния поток от и към „ Трапезица “. А останалите коли ще минават на настоящето равнище.

 „ Безконфликтните “ кръстовища могат да бъдат построени в идващите четири години.

Съоръженията на „ Трапезица “ и „ У “ образното до УМБАЛ Бургас са ситуирани по републиканската пътна мрежа и за тяхното възобновяване ще  могат да бъдат привлечени средства от републиканския бюджет.

Останалите три на „ Билковата аптека “, на „ Новата поща “ и до учебно заведение „ Васил Априлов “ ще бъдат финансирани от общинския бюджет.

Всичко това е изцяло допустимо, не е належащо живота на хората да минава в тапи, изгодите за а града ще бъда безспорни и в случай че получа доверието на хората от Бургас, ще сложа завършек на тапите в тези точки от пътната мрежа – подсигурява Констатин Бачийски.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР