Консорциумът от 75 организации The Trust Project е постигнал съгласие

...
Консорциумът от 75 организации The Trust Project е постигнал съгласие
Коментари Харесай

Световни медийни групи се обединяват срещу фалшивите новини

Консорциумът от 75 организации The Trust Project е постигнал единодушие за осем съществени индикатора, които целят да покажат етиката на медиите

Още по тематиката
Freedom House: В най-малко 18 страни са манипулирани избори посредством онлайн дезинформация

Все повече държавни управления лимитират мобилния интернет в името на политически цели
15 ное 2017
Мей упрекна Русия, че се меси в избори и сее раздори

" Знаем какво вършиме. И няма да съумеете ", сподели английският министър председател
14 ное 2017 Принципите включват шерване на информация кой финансира медиите, по какъв начин се вършат корекциите и дали публикациите са вести, отзиви или спонсорирано наличие. Медийни групи, измежду които Washington Post, The Economist и Trinity Mirror, са подписали лист от стандарти за отразяване на вести. Те са основани, с цел да създадат по-лесно разграничението сред същинските и подправените вести, оповестява в. Financial Times, който не е измежду участниците.

Какво ще се следи

След изявленията с представители на обществото по отношение на техните терзания за доверието към новините консорциумът от 75 организации The Trust Project е постигнал единодушие за осем съществени индикатора, които целят да покажат етиката на медиите. Принципите включват шерване на информация кой финансира медиите, по какъв начин се вършат корекциите и дали публикациите са вести, отзиви или спонсорирано наличие. Гугъл, Фейсбук, Bing и Twitter към този момент ще употребяват тези знаци, с цел да означават качествената публицистика посредством знак за доверие. Някои медии даже ще слагат знак Trust Mark, с цел да покажат присъединяване си в плана.

Журналистката Сали Леърман, която управлява плана, от Markkula Center for Applied Ethics в Университета " Санта Клара " твърди, че всичко това е почнало още преди терзанията по отношение на подправените вести и въздействието им върху изборите в Съединени американски щати през предходната година.

Проектът е почнал през 2014 година и има за цел да откри метод да употребява логаритмите в поддръжка на качеството. Медийните шефове обаче показваха опасения, че потреблението на логаритми ще окаже напън върху качеството на новините.

" Това в действителност е първият път, в който виждаме медии да се сплотяват по този метод, с цел да се оправят с рецесията с доверието в новините ", разяснява Сали Леърман. " За мен като публицист това е изключително значимо поради ролята, която публицистите играят във всички решения, които взимаме за нашия живот – от всекидневните до това по какъв начин работят държавните управления. "

Под напън

Технологични компании са подложени на напън да намерят метод да поддържат публицистиката, до момента в който подправените вести и акциите за дезинформация се разгръщат от ден на ден на техните платформи.

Гугъл, която оказва помощ за финансирането на плана, съобщи, че се надява да включи повече информация за най-хубавите практики и създатели в резултатите при търсенето и да маркира текстовете с " коментар " или " вести " в Гугъл News.

Фейсбук ще употребява информацията като част от тест, който прави, с цел да даде на хората повече подтекст на публикациите, които виждат на " стената " си в обществената мрежа.

Стандартите, понижени до осем от първичните 37, също включват цитати и препратки за следствия, в детайли изложение на методите на репортера и за какво е избрал да направи историята, както и включването на разнообразни гласове в новините.

Организациите би трябвало да търсят противоположна връзка от обществеността, като предизвикват читателите да способстват за това. Други издатели, приели стандартите, са немската организация DPA, италианските вестници La Repubblica и La Stampa, както и канадският The Globe and Mail.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР